To Eurogroup στέλνει τη δόση ως τις 13 Δεκεμβρίου και «κουρεύει» 44 δισ. από το χρέος

Την οικονομική και πολιτική στήριξη της Ελλάδας αποφάσισαν οι εταίροι μας μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία ΔΝΤ και ΕΕ συμφώνησαν για την εκταμίευση της δόσης αλλά και το ελληνικό χρέος το οποίο το 2020 θα φτάσει το 124% του ΑΕΠ

Στη συνεδρίαση η οποία κράτησε 12 ώρες τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ

δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε μέτρα που θα μειώνουν το χρέος της χώρας μας στο 124% του ΑΕΠ προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και να επιστρέψει η χώρα στις αγορές την επόμενη δεκαετία.

«Δεν πρόκειται απλά για χρήματα αλλά για μια υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος στον ελληνικό λαό», τόνισε ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν και αφορούν:

 Αναστολή της καταβολής τόκων για 10 έτη15ετής παράταση της ωρίμανσης των δανείων καιπρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Σημειώνεται πως μόνο από το 10ετες μορατόριουμ η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομήσει 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα οι εταίροι μας αποφάσισαν την εκταμίευση του πακέτου των 43,7 δισεκατομμυρίων διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι δόσεις θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.  Η αρχή θα γίνει με συνολικά 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 31,2 δισ. θα δοθούν από  τους ευρωπαίους εταίρους έως τις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και θα αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και κεφάλαια από τον EFSF που θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και προορίζονται για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.

Μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη δική του συμμετοχή που αφορά πόρους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών  ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά  και στις πολύ χαμηλές τιμές που  είχαν στις 23 Νοεμβρίου.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.

 «Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί και αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα», δήλωσε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε τη σημασία που έχει η συμφωνία για την Ελλάδα μετά τη δύσκολη διαπραγμάτευση στο Eurogroup.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά από τη λήξη των εργασ

Keywords
Τυχαία Θέματα