Tα 3 σενάρια στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα- Υποχώρηση, «λάιτ» λύση και στο βάθος εκλογές

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία από την μία έχει να αντιμετωπίσει τις ορέξεις των δανειστών και από την άλλη το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την πιθανότητα ψήφισης νέων μέτρων λιτότητας.

Το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα νευρικό, παρά τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά

και του Ευάγγελου Βενιζέλου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να εμφανίζονται ιδιαίτερα χαλαροί ως προς τα προαπαιτούμενα. Λίγες ώρες πριν την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τρία σενάρια προκειμένου να βρεθεί λύση, την ώρα που η πολιτική ατζέντα αλλάζει μετά την διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο.

Το καλό σενάριο, που όμως δεν φαίνεται αυτή τουλάχιστον τη στιγμή να υιοθετείται από την Τρόικα περιλαμβάνει την αποδοχή «λάιτ» λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα παίζει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας και επί της ουσίας θυμίζει στους Τροϊκανούς ότι η αύξηση της πολιτικής βίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παρατεταμένη λιτότητα των τελευταίων ετών. Σε μια τέτοια περίπτωση Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνούν να μην συζητήσουν τώρα το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Απρίλιο, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται πρακτικά η μόνη διέξοδος για την Αθήνα αφού θα την εφοδιάσει με πολιτικό «οξυγόνο» και θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει στο τραπέζι και το σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους.Σ

Στον αντίποδα βρίσκεται το δύσκολο σενάριο όπου η Τρόικα θα παραμείνει ανένδοτη και θα ζητήσει νέα μέτρα από την κυβέρνηση η οποία παρά τους «λεονταρισμούς», θα αναγκαστεί να τα δεχθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση- που αποκλείουν από το Μέγαρο Μαξίμου- θα προκληθεί ζήτημα βιωσιμότητας της κυβέρνησης λόγω της έκρηξης των βουλευτών αλλά και της κοινωνίας.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο αφορά στην προσωρινή ρήξη των δύο πλευρών με την Τρόικα να επιμένει σε μέτρα, την Αθήνα να απαντά «όχι» και να ροκανίζει τον χρόνο μέχρι τον Απρίλιο, για όσο δηλαδή αντέχει χωρίς τη δόση. Είναι αντιληπτό πως μια τέτοια εξέλιξη καταλήγει αργά ή γρήγορα σε εθνικές εκλογές.

Το επόμενο διάστημα η κυβερνητική συνοχή θα τεθεί εκ νέου σε δοκιμασία καθώς εκτός από τα προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της ΕΑΣ) πρέπει να βρεθεί λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τις 1.300 επιπλέον απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έως το τέλος του έτους, τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014 και τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα