Super Monday αλά ελληνικά με Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup

08:10 7/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Μια παραλλαγή της αμερικανικής Super Tuesday (Σούπερ Τρίτη), οπότε λαμβάνουν χώρες προκριματικές εκλογές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ,

ετοιμάζεται να ζήσει η χώρα μας, με δεδομένο πως σήμερα συμπίπτουν τόσο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, για το προσφυγικό, αλλά και το Eurogroup, στο οποίο πέραν της αποτίμησης της κατάστασης αναφορικά με την τελματωμένη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η Σύνοδος Κορυφής που θα λάβει χώρα σήμερα, σε δύο φάσεις, στην αρχή με τη συμμετοχή και του Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κομβική ως προς τις ευρύτερες εξελίξεις στο προσφυγικό, μιας και έρχεται σε μια περίοδο που οι εθνικές ατζέντες υπερισχύουν των ευρωπαϊκών λύσεων. Προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής διευθέτησης του προβλήματος, πάντως, θα κινηθεί η Σύνοδος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές του KoolNews.gr, αν και ακόμα δεν έχει διαφανεί πως θα υπερκεραστούν τα εμπόδια που υψώνουν διάφορα κράτη-μέλη, πέραν της λεκτικής καταδίκης από τις ευρωπαϊκές αρχές και διάφορους ηγέτες χωρών της ΕΕ.

Ως προς αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει προς την κατεύθυνση κυρώσεων προς τις χώρες που καταστρατηγούν ευρωπαϊκές αποφάσεις, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και την Κομισιόν, κάτι που σημαίνει πως το μονομερές βέτο δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, ούτε ως σκέψη. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει με ένταση στην εφαρμογή του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων, μέτρο που υπογράμμισε σε παρέμβασή του και στην ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η ελληνική κυβέρνηση θα τονίσει πως μέσω της πλήρους λειτουργίας των hotspots έχει βελτιωθεί σχεδόν στο 100% η διαδικασία διάκρισης προσφύγων και μεταναστών. Πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με επικρίσεις για την καθυστέρηση στην εκπλήρωση της δέσμευσης για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας 50.000 ανθρώπων, με τη σημερινή δυναμικότητά τους, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης να είναι περίπου 16.000 θέσεις για 33.000 ανθρώπους, αν και ετοιμάζονται ήδη νέοι χώροι. Από την άλλη, η επιτάχυνση στην εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν είναι ήδη θετικά βήματα, τα οποία δίνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας στην όλη κατάσταση.

Υπό αυτό το πρίσμα και παρά τις διπλωματικές πιέσεις, δεν θα πρέπει να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις ως προς το άνοιγμα των συνόρων στην Ειδομένη φερ ειπείν, ενώ θεωρείται δύσκολο να ανακληθεί και η απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας επί της ουσίας να δέχεται ελάχιστες αιτήσεις ασύλου ημερησίως, κάτι που περιορίζει δραματικά τον αριθμό των προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από την Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά στο πλαίσιο της επιχείρησης με το ΝΑΤΟ, στον χώρο του Αιγαίου, η οποία ξεκινά άμεσα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενώ παράλληλα επιδιώκει αυτή τη φορά η Τουρκία να τηρήσει τη δέσμευσή της και να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα επανεισδοχής, δεχόμενη πίσω οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι θα απελαύνονται μετά τη διαδικασία της ταυτοποίησης. Το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά και τα δυνητικά ανταλλάγματα, τα οποία έχει λαμβάνειν, τέθηκαν σε δείπνο που είχαν στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο προς την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό.

Κρίσιμο το Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το Eurogroup, κυρίως ως προς το ζήτημα της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Ήδη, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αρκετή παρασκηνιακή δουλειά, τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε κοντά σε κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ακόμα και αν επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, η αξιολόγηση δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν τις αρχές Απριλίου, με την οικονομία να παραμένει σε κατάσταση limbo έως τότε. Στο παρασκήνιο διακινούνται διάφορα σενάρια, όπως αυτό της «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης, με «σπάσιμο» των προαπαιτούμενων και μικρότερες υποδόσεις, αν και αυτό το διαρκές κοινοβουλευτικό τεστάρισμα σε Ελλάδα και ευρωπαϊκά κοινοβούλια θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.

Συν τοις άλλοις, ΔΝΤ και Ευρωζώνη διατηρούν τις διαφορές τους ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν έως το 2018 και αυτές είναι σημαντικές, παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινής συνισταμένης τις προηγούμενες ημέρες. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δύο πλευρών των δανειστών ως προς το περιεχόμενο των μέτρων, με τους δανειστές να ζητούν πιο σκληρές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σε σχέση με αυτές που η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει, αν και οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη αρχίσει να… «ροζίζουν».

The post Super Monday αλά ελληνικά με Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoolNews