Nέο «χαράτσι» 483 ευρώ για κάθε νοικοκυριό για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

Παρά την μείωση των απαιτήσεων των δανειστών μας και την πτώση των προβλέψεων του χρηματοδοτικού κενού για το 2013 από τα 2,9 στα 2 δις, το οικονομικό επιτελείο «βλέπει» δημοσιονομικό κενό που θα αγγίξει τα 1,3 δισ. ευρώ το 2014 και θα πρέπει να καλυφθεί μόνο με διαρθρωτικά μέτρα. Το χρηματοδοτικό κενό αυτό, παρά την σύγκλιση απόψεων που φαίνεται πως επέρχεται μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών, φέρνει και νέες επιβαρύνσεις για τους Έλληνες.

Σύμφωνα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο τελικός λογαριασμός για

το επόμενο έτος θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάθε ελληνικό νοικοκυριό, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 483 ευρώ.

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει λίστα μέτρων, προκειμένου να πείσει την Τρόικα και να κλείσει θετικά η αξιολόγηση.

Πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής στα ασφαλιστικά ταμεία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν θα αποφέρει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώΒελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, που θα αποφέρει 381 εκατομμύρια ευρώ.Αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο με όφελος 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Στουρνάρας ωστόσο επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί με πρόσθετες οριζόντιες περικοπές καθώς «Έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια για την λήψη μέτρων λιτότητας». όπως ο ίδιος δηλώνει.

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια για την λήψη μέτρων λιτότητας και η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να εφαρμόσει μόνο διαρθρωτικά μέτρα αναμένεται να δώσει στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας, που αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο Κυριακή, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα, πρέπει να αφήσουμε τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά όχι μέτρα λιτότητας», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα