Grand Prix Μονακό 2013 – Το πετράδι του στέμματος

Ήρθε η ώρα για την κορυφαία ίσως διοργάνωση στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, της F1 το συγκλονιστικό Grand Prix του Μονακό!

Σαγηνευτικές παρουσίες, πολυτελή κότερα και λαμπεροί εκπρόσωποι του διεθνούς jet-set, του αθλητισμού και των τεχνών, είναι τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα για το πιο γνωστό αγώνα της Formula 1 στον κόσμο. Το Grand

Prix του Μονακό. Όμως για μία ακόμη χρονιά οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι οδηγοί οι οποίοι κινούνται στο όριο με τις μπαριέρες να απέχουν χιλιοστά από την πορεία τους και να καραδοκούν για να τιμωρήσουν κάθε λάθος τους .

«Είναι ένα από τα αγαπημένα μου σιρκουί και η οδήγηση σε αυτό αποτελεί την απόλυτη πρόκληση», δηλώνει ο Sebastian Vettel. «Δεν έχεις περιθώριο ούτε για το μικρότερο λάθος. Αν το κάνεις και είσαι τυχερός, απλά θα σημειώσεις αργό χρόνο. Αν όμως δεν προσέχεις, θα καταλήξεις στις μπαριέρες. Οι προσπεράσεις είναι εφικτές, περιέχουν όμως ρίσκο. Το ιδανικό σημείο είναι πριν το Nouvelle Chicane. Βγαίνουμε από το στενό τούνελ με περισσότερα από 300 χιλιόμετρα την ώρα και μαχόμαστε ενόψει του chicane πρώτης σχέσης. Όποιος φρενάρει πιο αργά, κερδίζει. Το ιδανικό είναι να τα πας καλά στις κατατακτήριες και να εκκινήσεις τον αγώνα από τις πρώτες θέσεις».

Το Grand Prix του Μονακό αποτελεί μέλος της Αγίας Τριάδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού μαζί με τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης και τις 24 ώρες του Les Mans. Οι αγώνες στο Μόντε Κάρλο ξεκίνησαν το 1929 αλλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 μπήκε το 1950 από την πρώτη χρονιά του θεσμού.

Το Grand Prix του Μονακό διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ACM (Automobile Club de Monaco), η οποία ιδρύθηκε από τον Alexandre Noghes, το 1925.

Η ACM δουλεύει για 6 βδομάδες για το στήσιμο του Grand Prix και για 3 βδομάδες μετά τη λήξη του αγώνα ώστε να επαναφέρει την περιοχή στην αρχική της κατάσταση. Άλλη μια ιδιομορφία του αγώνα στο Πριγκιπάτο είναι πως δεν υπάρχει βάθρο αλλά οι οδηγοί ανεβαίνουν στο χώρο των επισήμων, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, για να παραλάβουν το τρόπαιο τους από τον ίδιο τον Πρίγκιπα Αλβέρτο.

Η διαδρομή έχει κρατηθεί σχεδόν αναλλοίωτη με το πέρασμα των χρόνων, με ελάχιστες τροποποιήσεις. Ένα κομμάτι της πίστας που προκαλεί δέος είναι η είσοδος και η έξοδος από το τούνελ, καθώς η μεγάλη διαφορά του φωτισμού δεν επιτρέπει στιγμιαία στους οδηγούς να βλέπουν την ώρα που κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η στροφή του τούνελ είναι το ταχύτερο σημείο της πίστας, καθώς τα μονοθέσια στην έξοδό τους πριν από τα φρένα για το chicane του λιμανιού αγγίζουν τα 290 χλμ/ώρα, με αποτέλεσμα να την καθιστούν την πιο γρήγορη στροφή του πρωταθλήματος.

Πολύ σημαντικό ρόλο στο Πριγκιπάτο παίζει η εκκίνηση από την πρώτη σειρά του γκριντ. Σημειώστε ότι σε 26 περιπτώσεις από το 1950 έως σήμερα νικητής έχει αναδειχθεί νικητής ο πιλότος που ξεκίνησε από την pole position και 13 αυτός που ξεκίνησε από τη 2η θέση. Από το 2000 και έπειτα η pole έχει δώσει τη νίκη σε 8 περιπτώσεις.

Το Μονακό με αριθμούς

* 3,34 χλμ, είναι το μήκος της διαδρομής

* 260,520 χλμ σε 78 γύρους, είναι συνολική απόσταση που διανύουν οι οδηγοί είναι με αποτέλεσμα το GP Μονακό να είναι ο πιο μικρός σε απόσταση αγώνας του Πρωταθλήματος.

* 55 αλλαγές ταχυτήτων (σχεδόν κάθε 50 μέτρα) κάνουν οι πιλότοι μέσα σε ένα γύρο. Στους 78 γύρους που έχει ο αγώνας οι αλλαγές φτάνουν τις 4.300!

* 200 είναι οι κινήσεις που κάνει με τα χέρια του κατά μέσο όρο ένας πιλότος σε έναν γύρο στο Πριγκιπάτο.

* 130 είναι οι αλλαγές στην κατεύθυνση του τιμονιού.

* 55 στα paddles του κιβωτίου ταχυτήτων

* 20 ρυθμίσεις στο τιμόνι (το οποίο διαθέτει περί τους 32 διακόπτες και κουμπιά) στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση του KERS και του DRS…

* 21 Μαΐου του 1950 έγινε το πρώτο πρωταθληματικό Grand Prix και νικητής ήταν ο Juan Manuel Fangio (Alfa Romeo).

* Από τους εν ενεργεία πιλότους Fernando Alonso και Mark Webber έχουν από δύο νίκες, ενώ από μία πρωτιά έχουν οι Sebastian Vettel (2011), Jenson Button (2009), Lewis Hamilton (2008) και Kimi Raikkonen (2005).

* Ο πιλότος που έχει συνδέσει το όνομά του με το Πριγκιπάτο είναι ο Αyrton Senna, που έχει πετύχει έξι νίκες, ενώ έχει ξεκινήσει πέντε φορές από την pole position.

* Όσον αφορά στις ομάδες, η McLaren έχει 15 νίκες και η Ferrari 8. Η παλιά Lotus έχει επτά και από τρεις η Williams και Red Bull με την τελευταία να έχει νικήσει τα τρία τελευταία GP που έχουν διεξαχθεί στο Πριγκιπάτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα