Financial Times: Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες δεν θα φτάσουν ποτέ τη Δύση

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, «πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κινδυνεύουν να μην κλείσουν ποτέ το χάσμα του επιπέδου διαβίωσης και των εξελιγμένων οικονομικών δεδομένων, λόγω του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ακινητοποιηθεί».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η προειδοποίηση αυτή προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάκαμψη, η οποία δημιουργήθηκε το 1991 με σκοπό να μετασχηματίσει τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα η ίδια τράπεζα ανέλαβε το ίδιο έργο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες επηρεάστηκαν από την Αραβική Άνοιξη.

Η ετήσια έκθεση της τράπεζας αυτής προειδοποιεί ότι πολλές από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες «ρισκάρουν να παγιδευτούν σε ένα ‘βίαιο κύκλο’ οικονομικής επιβράδυνσης και στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων». Ακόμα η έκθεση επισημαίνει ότι νέες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες ώστε να καλύψουν τη διαφορά τους από τις προηγμένες χώρες.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις αντίστοιχες τις ΕΤΑΑ τα χρόνια πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όποτε «η δυνατή ανάπτυξη ενισχυμένη από μια πλημμύρα φθηνών πιστώσεων, έμοιαζε να βάζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε μονοπάτι γρήγορης σύγκλισης με τις χώρες της Δύσης».

Επιπλέον, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι αρνητικές προβλέψεις για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προέρχονται και από άλλα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα με το ΔΝΤ να τονίζει ότι «χωρίς διαθρωτικά μέτρα οι πιθανοί ρυθμοί ανάπτυξης της κεντρικής, της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι λιγότερο από το μισό πριν την κρίση του 2008».

Συμπληρωματικά, αναφέρεται ότι ο κίνδυνος δεν είναι η διαρροή κεφαλαίων στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη αλλά η στασιμότητα σε πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς από την κρίση και μετά η κοινή γνώμη έχει στραφεί κατά των μεταρρυθμίσεων στις αγορές.

Τέλος, οι Financial Times προβλέπουν ότι «σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες, η βιώσιμη παραγωγική ανάπτυξη θα μείνει σε μέτρια επίπεδα για τα επόμενα 10 χρόνια και θα μειωθεί και άλλο την επόμενη δεκαετία», με αποτέλεσμα να παγώσει η σύγκριση του επιπέδου ζωής των χωρών αυτών με κράτη της Δύσης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα