F1 2013-Grand Prix Ιαπωνίας: Ο θρύλος της Suzuka

Η 15η διοργάνωση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1 διεξάγεται σε μία από τις ισορικότερες πίστες του κόσμου την Suzuka της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές και τεχνικές πίστες του Πρωταθλήματος, καθώς συνδυάζει κλειστές στροφές με γρήγορες καμπές, ενώ απαιτεί οδήγηση με «καθαρές» γραμμές για να επιτευχθεί καλός χρόνος.

Μάλιστα οι περισσότεροι οδηγοί λένε πως να μάθουν καλά μία πίστα, αρκεί να κάνουν 20 - 30 γύρους. Αλλά η Suzuka, κρύβει για αυτούς εκπλήξεις ακόμη και μετά από... εκατοντάδες γύρους.

Επίσης, είναι άλλη

μία πίστα όπου οι κινητήρες καταπονούνται και πρέπει να έχουν καλή απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών, κρατώντας την αξιοπιστία τους σε υψηλό επίπεδο. Στη Suzuka βρίσκεται η ταχύτερη στροφή του πρωταθλήματος. Πρόκειται για την 15η όπου τα αυτοκίνητα κινούνται με 310 χλμ/ώρα και έβδομη σχέση.

Τα μονοθέσια λειτουργούν με μέγιστη αεροδυναμική πίεση, σε συνδυασμό με πλευρική επιτάχυνση 3,1G. Είναι το μέγιστο εγκάρσιο φορτίο που πρέπει να αντιμετωπίσει η δομή των ελαστικών σε όλη τη χρονιά.

Για το 15ο Grand Prix της χρονιάς, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τις δύο σκληρότερες γόμες της γκάμας: την σκληρή (P Zero Orange) και τη μεσαία (P Zero White).

Η πλειοψηφία των οδηγών πέρσι χρησιμοποίησε στρατηγική δύο pit stop.

Μόνο τρεις επέλεξαν να ξεκινήσουν τον αγώνα με τη σκληρότερη γόμα -από χαμηλή θέση εκκίνησης- αλλά αυτή η στρατηγική αποδείχτηκε χρήσιμη για να βελτιώσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Πολυνίκης του Ιαπωνικού GP είναι ο Michael Schumacher που μετράει 6

νίκες τις οποίες έχει πανηγυρίσει στη Suzuka. Τρεις νίκες έχει ο Sebastian Vettel, και 2 ο Fernando Alonso.

Στους κατασκευαστές, τις περισσότερες νίκες έχουν η McLaren και η Ferrari (επτά) Με τρεις νίκες ακολουθούν οι Red Bull, Williams και Benetton.

H Suzuka με αριθμούς

5.807 μέτρα είναι το μήκος της πίστας

1987: έγινε το πρώτο Grand Prix

320 χλμ/ ώρα χωρίς το DRS είναι η υψηλότερη ταχύτητα

307,471χλμ: είναι η απόσταση του αγώνα

216 χλμ / ώρα: είναι η μέση ωριαία ταχύτητα

67 λίτρα: είναι η κατανάλωση των μονοθεσίων ανά 100 χιλιόμετρα

62% του γύρου: τα μονοθέσια πηγαίνουν με τη μέγιστη δύναμή τους

48: είναι κατά μέσο όρο οι αλλαγές ταχυτήτων ανά γύρο (2.544 συνολικά στον αγώνα)

1:31.540: είναι το ρεκόρ γύρου από τον Kimi Raikkonen το 2005

Keywords
Τυχαία Θέματα