Bενιζέλος: Φτάσαμε σε συμφωνία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση

«Μέσα σε μια Ευρώπη γεμάτη ανασφάλειες, είναι σημαντικό που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «αυτό έπρεπε να γίνει το ταχύτερο», διότι, «δεν είναι δυνατό κάθε επίσκεψη της τρόικας να ανοίγει ξανά όλα τα θέματα και να δημιουργεί την άδικη εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής».

Παράλληλα,

σημείωσε ότι «τώρα πρέπει να φύγουμε από το στενό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να κινηθούμε γρήγορα, με ορίζοντα το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Αφού επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος το 2012 υπερέβη το στόχο και τόνισε ότι «αυτό δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που κάναμε», ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τα δύο «κρίσιμα» σημεία της σημερινής ανακοίνωσης της τρόικας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «γίνεται αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία «δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία»». Δεύτερον, τόνισε ότι «ανανεώνεται η δέσμευση των εταίρων μας ότι τώρα που η Ελλάδα φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει ο δρόμος της περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε «μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση» τον Φεβρουάριο του 2012, «αποδεικνύεται έτσι ότι είναι ένα σημαντικό κεκτημένο». Είναι το τελευταίο πρόγραμμα παλαιού τύπου, είπε, με μεγάλο δάνειο, ευνοϊκούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από τα χρήματα του δανείου αυτού. Είδαμε τι έγινε στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι προτεραιότητα της κοινωνίας είναι η ανάσχεση της ανεργίας, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η στήριξη των επιχειρήσεων, η ανάκαμψη της οικονομίας, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία θέλει σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και απορρίπτει συντεχνιακές παλαιοκομματικές λογικές». Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως είπε, αγωνίζονται να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

«Στην Ελλάδα όλοι τα βάζουν με το κακό κράτος και το φαύλο πολιτικό σύστημα, αλλά περιμένουν τα πάντα από το κράτος και το πολιτικό σύστημα», είπε, για να σημειώσει ότι «εμείς στρεφόμαστε στην κοινωνία και θέλουμε να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές της δυνάμεις, γιατί μόνον έτσι, με ενότητα, αλήθεια και δουλειά, θα ξαναβάλουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα