Acropolis Rock: Απερρίφθη η πολυβραβευμένη εφαρμογή που δωρίστηκε στο Υπ. Πολιτισμού

Το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την περίφημη φράση: «Η χώρα μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο». Όχι μόνο είχε δίκιο, αλλά 26 χρόνια μετά η Ελλάδα παραμένει χώρα του παραλόγου αλλά και της ντροπής.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Κάποτε κάποιος που εκτιμώ και θα εκτιμώ για όλη μου την ζωή μου είχε πει πως τα κείμενά μου είναι λίγο aggressive (επιθετικά) με αποτέλεσμα να μπω στην διαδικασία να λειάνω τον λόγο μου προκειμένου να εκφράσω όλα αυτά τα αιχμηρά που σκέφτομαι για το εκάστοτε θέμα δίχως να

προκαλώ αρνητικές σκέψεις στον αναγνώστη. Δεν ξέρω εάν το πέτυχα μέχρι στιγμής αλλά αυτήν την φορά θα είμαι πιο aggressive από ποτέ.

Το θέμα που με εξόργισε και ευελπιστώ να γίνει viral αφορά δύο νεαρούς Έλληνες οι οποίοι δημιούργησαν μία εφαρμογή (application) για smartphones με το όνομα Acropolis Rock, την προσέφεραν στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση γιατί έχει δρομολογηθεί να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο για το οποίο το Δημόσιο θα ξοδέψει χρήματα για ένα προϊόν που μπορεί να αξιοποιήσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.

Τι είναι το Acropolis Rock

Θέλοντας να αναδείξουμε την επιτυχία της εφαρμογής αυτής αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει κερδίσει την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη, 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του TEDx και επίσης την 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Appwards. Παράλληλα οι δημιουργοί της έχουν προσκληθεί στα συνέδρια Semantic Web στο Σαν Φρανσίσκο και Hello Culture στο Λονδίνο ενώ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εφαρμογές στο AppStore.

Τι κάνει λοιπόν το Acropolis Rock; Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ψηφιακό τουριστικό ξεναγό για τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ο οποίος έχει φανεί χρήσιμος σε χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα.

Ο Γιώργος Καρακατσιώτης, Μηχανικός Λογισμικού με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και ο Βαγγέλης Πτερνέας που είναι επίσης Μηχανικός Λογισμικού και έχει βραβευτεί δύο φορές από τη Microsoft φορές με τη διάκριση Most Valuable Professional είναι οι δημιουργοί του Acropolis Rock.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει ξεχωρίσει διότι δύναται να προσαρμόζει το περιεχόμενο που προβάλει ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη παρέχοντας παράλληλα βίντεο φωτογραφίες, συμβουλές, αναπαραστάσεις και κάθε είδους πληροφορία.

Η εφαρμογή προτείνει στον επισκέπτη χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής, τονώνοντας έτσι την τοπική αγορά, ενώ παράλληλα παρέχει οδηγίες πρόσβασης σε κάθε σημείο της πόλης με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Και το πιο συναρπαστικό; Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις ΜΒ από το 3G σου, καθώς μπορείς να την χρησιμοποιήσεις χωρίς να έχεις σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η ανιδιοτελής προσφορά στο υπουργείο Πολιτισμού

Όλα ξεκίνησαν όταν οι δημιουργοί της εφαρμογής θέλησαν να προσφέρουν το δημιούργημά τους στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα στο υπουργείο Πολιτισμού. Όπως έγραψε στο Facebook ο ένας εκ των δημιουργών, Βαγγέλης Πτερνέας: «Θέλαμε να πούμε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους τουρίστες που επέλεξαν την χώρα μας, ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα πέρα από τα capital controls και την πολιτική αστάθεια. Μια Ελλάδα που επιχειρεί, μια Ελλάδα που παράγει, και μια Ελλάδα που προσφέρει top-class υπηρεσίες για τα top-class πολιτιστικά μνημεία της».

Μήπως όμως κρύβεται κάτι από πίσω; Όχι, οι δύο δημιουργοί (έκαναν την έκπληξη) και δεν ζήτησαν τίποτα ως αντάλλαγμα από την Πολιτεία. «Ως αντάλλαγμα, δεν ζητήσαμε απολύτως τίποτα. Ούτε διαφημίσεις, ούτε προμήθεια, ούτε καν να τοποθετήσουμε το λογότυπο της εταιρίας μας. Το έγγραφο της χορηγίας μας υπάρχει διαθέσιμο online», αναφέρει ο Βαγγέλης Πτερνέας, κάνοντάς μας να καταλάβουμε πως πρόκειται για μία αγνή «πατριωτική κίνηση» (σ.σ).

Θαρρείς τώρα εσύ φίλε αναγνώστη πως τέτοιες προσπάθειες είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Έλα μου ντε όμως που η Ελλάδα δεν είναι μία συνηθισμένη χώρα. Τελικά αφού οι δημιουργοί του Acropolis Rock διεκπεραίωσαν κάθε γραφειοκρατική διαδικασία που χρειαζόταν έστειλαν το αίτημά τους στο υπουργείο Πολιτισμού αναμένοντας απάντηση. Αυτή ήρθε μετά από πέντε ολόκληρους μήνες, τον Σεπτέμβριο και ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ!

«Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ μπορούσε να το πάρει δωρεάν», αποκαλύπτει ο Βαγγέλης Πτερνέας.

Ορίστε και το εν λόγω έγγραφο, το οποίο για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους χρειάζεται πραγματικό θράσος από πλευράς Πολιτείας για να υπογραφεί και να σταλεί.

Μήπως όμως κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από την άρνηση της Πολιτείας; Μήπως είναι κοντόφθαλμοι; Ή μήπως πολύ απλά δρομολογείται ένας σικέ διαγωνισμός για να ξοδευτούν μερικά εκατομμύρια τα οποία και δεν ξέρουμε πόσοι θα τα πάρουν; Γιατί άλλη εξήγηση δεν υπάρχει...

Τι πρέπει να... κάνουν οι δημιουργοί

Τα συναισθήματα που σε καταβάλλουν διαβάζοντας τέτοια περιστατικά είναι πιθανότατα αυτά της οργής και της απαξίωσης για την χώρα που ζούμε. Αλήθεια, πόσοι θα έβγαιναν να βρίσουν αυτά τα παιδιά, εάν πωλούσαν την εφαρμογή τους σε μία εταιρεία τουρκικών συμφερόντων; Ή ακόμα χειρότερα εάν δημιουργούσαν κάτι αντίστοιχο για τους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στα τουρκικά εδάφη και την παραχωρούσαν εντελώς δωρεάν στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού;

Ένα είναι σίγουρο: Οι Τούρκοι θα είχαν απαντήσει «ΝΑΙ». Προς το παρόν τα παιδιά μακάρι να αξιοποιήσουν την επιτυχία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχουν ανάλογη συνέχεια και να κάνουν υπομονή εάν επιλέξουν (εάν) να παραμείνουν στην Ελλάδα.

The post Acropolis Rock: Απερρίφθη η πολυβραβευμένη εφαρμογή που δωρίστηκε στο Υπ. Πολιτισμού appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα