8 στοιχειωμένα «Ξενία» σε τοποθεσίες-φιλέτα γίνονται boutique hotels [εικόνες]

17:57 8/7/2014 - Πηγή: KoolNews

Τα οκτώ Ξενία που σήμερα έχουν φθάσει σε ένα σημείο αθλιότητας και δεν θυμίζουν την μεταπολεμική αίγλη τους βγαίνουν στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μετατραπούν σε boutique hotels.

Τα κτήρια στέκουν ρημαγμένα και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ετοιμόρροπα. Μάλιστα βρίσκονται στις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας και δυστυχώς έχουν λεηλατηθεί. Για την ιστορία, Ξενία

(Xenia Hotels) ήταν ένα Κρατικό Πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχείων του Ε.Ο.Τ. από το 1950 έως το 1974. Το Πρόγραμμα Ξενία στόχευε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην κατασκευή πρότυπων τουριστικών μονάδων.

Από το 1957 έως το 1967, ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης προΐσταται της Υπηρεσίας Μελετών και συγκεντρώνει γύρω του μια επίλεκτη ομάδα νέων αρχιτεκτόνων (Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικολετόπουλος, Φίλιππος Βώκος, Κωνσταντίνος Σταμάτης, Διονύσιος Ζήβας, Αικατερίνη Διαλεισμά κ.α.).

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και τα κτήρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού ενώ είναι ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας.

1 από 8 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Ξενία Πλαταμώνα (1960) Ξενία Τσαγκαράδας (1955) Ξενία Ανδρου (1958) Ξενία Βυτίνας (1965) Ξενία Κομοτηνής Ξενία Εδεσσας Ξενία Θάσου (1955) Ξενία Κοζάνης
Keywords
Τυχαία Θέματα