8 λόγοι που δεν ξεχνάς τον Freddie Mercury

Ακόμη κι αν σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του, ο Freddie στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ.

Από την Ειρήνη Νικοπούλου

Κι αν τις τελευταίες ώρες διαβάζεις συνεχώς αφιερώματα στη μνήμη μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που πέρασαν από την παγκόσμια μουσική σκηνή, θα διαπιστώσεις ότι όλες οι glam αφίσες του που κοσμούσαν το παιδικό δωμάτιό σου, οι “πρόβες” που έκανες στο μπάνιο τραγουδώντας το “Bohemian Rhapsody”, το “We are the Champions” -που θα ήθελες να ακούσεις όταν ο Αργύρης Καμπούρης

σήκωνε το Ευρωπαϊκό το 1987- δεν έγιναν ποτέ ανάμνηση.

Αν όμως το πνεύμα και η ψυχή του Freddie “ζει ανάμεσά μας”, πώς θα ήταν ως “υλική υπόσταση”; Μάλλον ένας μεσόκοπος πλην καλοδιατηρημένος κύριος, θα είχε ενδεχομένως προσπαθήσει να υιοθετήσει παιδί με τον σύντροφό του και ίσως δεχόταν πρόταση συνεργασίας από τη Lady Gaga (σίγουρα θα είχαν συνεργαστεί). Όσο για την προσφορά του στη μουσική, κάθε εικασία μάλλον είναι άτοπη και η φαντασία δεν θα είχε τον κατάλληλο επικοινωνιακό τρόπο για να τη διευκρινίσει σε όλους.

Εξάλλου ο Freddie είναι πολύ περισσότερα από έναν μουσικό που αγαπάς, έναν ερμηνευτή που σε συνεπαίρνει, είναι μέρος της ζωής σου, κομμάτι του συλλογικού υποσυνείδητου, αφού:

1. Όπως έλεγε και ο ίδιος για τον εαυτό του: “I’m just a musical prostitute, my dear. I won’t be a rock star. I will be a legend”.

2. Η φωνή του σε πλήρη έκταση έφτανε τις τέσσερις οκτάβες.

3. Εκτός από χαρισματικός ερμηνευτής ο Freddie Mercury είχε την ικανότητα να συγκινεί κάθε θεατή που παρακολουθούσε τις συναυλίες του, να επικοινωνεί και να κλιμακώνει τα συναισθήματα σε καθέναν από τους 150.000 θεατές που γέμιζαν το στάδιο Wembley. “Πάντα θαύμαζα τους άνδρες που φορούν κολάν. Τον είδα live μόνο μια φορά και ακριβώς όπως το έχουν περιγράψει και άλλοι, ο άνθρωπος αυτός μπορεί να κρατήσει ολόκληρο το κοινό στην παλάμη του”. Τάδε έφη David Bowie…

4. Για την προώθηση του 6λεπτου “Bohemian Rapsody”, η διάρκεια του οποίου αρχικά κατακρίθηκε έντονα από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, που είχαν συνηθίσει σε τρίλεπτα tracks, οι Queen δημιούργησαν ένα video το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον πρόδρομο του video clip στην ιστορία της μουσικής.

5. Τα “Bohemian Rapsody” και “Crazy Litle Thing Called Love” αποτέλεσαν την έμπνευση για τη χορογραφία που ερμήνευσε το βασιλικό μπαλέτο του Λονδίνου, για φιλανθρωπικό σκοπό τον Αύγουστο του 1979. Οι συνθέσεις του Freddie Mercury παίχτηκαν από συμφωνική ορχήστρα, ενώ ο ίδιος τραγούδησε και είχε ρόλο χορευτή στο μπαλέτο. Αν και χαρακτήρισε την επίπονη προετοιμασία του “δολοφονική”, οι θεατές τον καταχειροκρότησαν όρθιοι.

6.  Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 ο frontman των Queen τέμνει το hard rock κατεστημένο στιλ της εποχής, τις αναστολές των “ροκάδων” και τις περιττές τρίχες. Εμφανίζεται με τα μαλλιά του κουρεμένα και μουστάκι στο πρόσωπό του. Αν και στην πορεία έγινε σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη και τροφοδότησε το ιδεατό αρκετών μυστακοφόρων της δεκαετίας σε όλο

Keywords
Τυχαία Θέματα