28,2% κι ανεβαίνει – Καλπάζει η ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Νέα έρευνα του ΟΟΣΑ προβλέπει την μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών ανεργίας για το επόμενο 18μηνο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση που έφερε ο Οργανισμός στην δημοσιότητα όσον αφορά την απασχόληση, η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 26,8% και οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι πως το τελευταίο

τρίμηνο του 2014 θα έχει ανέλθει κι’ άλλο φτάνοντας στο 28,2%. Μάλιστα φαίνεται πως η χώρα μας θα «περάσει» ακόμα και την Ισπανία που στα στοιχεία ανεργίας της για τον Μάιο βρισκόταν οριακά μπροστά στο 26,9%, αλλά στο τέλος του 2014 θα είναι «μόλις» στο 27,8%.

Συνολικά στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ η ανεργία εκτιμάται ότι από το 8% που βρισκόταν στο τέλος της περασμένης άνοιξης θα υποχωρήσει στο 7,8% στο τέλος του 2014.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί μάλιστα και για τις άλλες χώρες του Μνημονίου και συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία από 17,6% θα φτάσει το 18,5% και στην Ιρλανδία από 13,6% στο 14,1%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Συνολικά δε στην Ευρωζώνη η ανεργία θα αυξηθεί οριακά, από το 12,2% στο 12,23%, εξαιτίας της βελτίωσης των ποσοστών ανεργίας της Γερμανίας που από το 5,3% προβλέπεται να φτάσει στο 4,7% ανεβάζοντας έτσι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συμπληρώνει δε η έκθεση πως το κόστος της οικονομικής κρίσης, δεν κατανεμήθηκε ισάξια σε όλα τα κράτη.

Σε πολλές χώρες μέλη η απώλεια θέσεων εργασίας και η μείωση του εισοδήματος βάρυνε τις χαμηλής εξειδίκευσης ειδικότητες και χαμηλού εισοδήματος θέσεις.

Στις αναδυόμενες οικονομίες η απασχόληση επηρεάστηκε λιγότερο αλλά πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε εργασίες μεγάλης ελαστικότητας ελάχιστης κοινωνικής προστασίας και άσχημα αμειβόμενες.

Εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά ανεργίας στους νέους όπου φτάνουν ποσοστά ρεκόρ σε πολλές χώρες, από το 60% και πλέον στην Ελλάδα ως το 55% στην Ισπανία και το 40% περίπου σε Ιταλία και Πορτογαλία.

Τέλος εργαζόμενοι με ανασφαλείς, μικρής διάρκειας συμβάσεις, ειδικά νέοι και χαμηλής ειδίκευσης, ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί που απολύθηκαν πρώτοι ενώ δυσκολεύτηκαν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την απόλυσή τους, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα