20 χρόνια μετά: Σαν σήμερα, ο Σημίτης νικούσε τον Άκη και διαδεχόταν τον Ανδρέα [βίντεο]

Ήταν σαν σήμερα, το 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης εξελέγη διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλοί του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γεράσιμος

Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, τα οποία τον κρατούσαν καθηλωμένο στο «Ωνάσειο», είχαν οδηγήσει μέρες νωρίτερα σε πιέσεις προς τον τότε πρωθυπουργό, για να παραχωρήσει τη θέση του. Όπερ και εγένετο, τρεις μέρες νωρίτερα - στις 15 Ιανουαρίου. Συναίνεσε έτσι στην εκλογή μεταβατικού πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ διατήρησε τη θέση του προέδρου του Κινήματος έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Δεν πρόλαβε, ωστόσο, να παραδώσει την ηγεσία, καθώς τον πρόλαβε ο θάνατος. Λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο, στις 23 Ιουνίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου πέρασε στην ιστορία...

"Να προχωρήσει αμέσως η εκλογή νέου πρωθυπουργού, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει, δεν πρέπει να βρεθούν σε κίνδυνο. Είναι προφανές ότι η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Έβαλα και βάλαμε πάντα πάνω από όλα, τα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Αυτό είναι και τώρα το καθήκον μας", ανέφερε στην επιστολή της παραίτησής του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Φαβορί για την επικράτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος διέθετε τυπικά το «δαχτυλίδι» από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι ζυμώσεις, ωστόσο, ήταν έντονες, κυρίως από την περίφημη «ομάδα των τεσσάρων», δηλαδή των Θεόδωρου Πάγκαλου, Βάσως Παπανδρέου, Παρασκευά Αυγερινού και του ίδιου του κ. Σημίτη, ενώ παρασκηνιακό ρόλο έπαιξε και ο Κώστας Λαλιώτης.

Η πρώτη ψηφοφορία το απόγευμα της 18ης Ιανουαρίου 1996, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, είναι δραματική: Σημίτης και Τσοχατζόπουλος ισοψηφούν με 53 ψήφους, ενώ 50 συγκεντρώνει ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος αναφωνεί το ιστορικό «Γιώργο, χάσαμε» και αποκλείεται από τον β' γύρο, όπως και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, με μόλις 11 ψήφους. Ο Κώστας Σημίτης, ωστόσο, επικρατεί με άνεση στον β' γύρο, χάρη στις ζυμώσεις που είχαν προηγηθεί: συγκεντρώνει 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου.

(Δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Σημίτη)

Ακολούθησε μία ακόμη σφοδρή σύγκρουσή τους, στο συνέδριο του Ιουνίου - την πρώτη σύγκληση κομματικού οργάνου μετά το θάνατο του ιδρυτή του Κινήματος. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία κόντρα στον τότε πρωθυπουργό και ο Κώστας Σημίτης απαντά με το περίφημο «εάν δεν εκλεγώ πρόεδρος, παραιτούμαι από πρωθυπουργός». Επικρατεί ένταση, αλλά χάρη στην οργανωτική μαεστρία του Θόδωρου Τσουκάτου - για τον οποίο αρχίζει τότε η «χρυσή» εποχή στη Χαριλάου Τρικούπη - κερδίζει την εσωκομματική αναμέτρηση.

(Στιγμές έντασης κατά την ομιλία Σημίτη στο συνέδριο του 1996)

Ένα μήνα αργότερα, ο Κώστας Σημίτης προκηρύσσει πρόωρες εκλογές. Τις κερδίζει με άνεση, υποχρεώνει σε παραίτηση από την ηγεσία της ΝΔ τον Μιλτιάδη Έβερτ και κερδίζει άλλη μία τετραετία τον Απρίλιο του 2000, μέχρι να παραδώσει το κόμμα το 2004 στον Γιώργο Παπανδρέου και την εξουσία στον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ.

Στην ιστορική αυτή φωτογραφία στο Καστρί, αρχές δεκαετίας του '80, απεικονίζονται πρόσωπα που έμελλε τελικά να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στα γεγονότα του 1996. Τον Ανδρέα Παπανδρέου πλαισιώνουν Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σημίτης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Παρασκευάς Αυγερινός.

The post 20 χρόνια μετά: Σαν σήμερα, ο Σημίτης νικούσε τον Άκη και διαδεχόταν τον Ανδρέα [βίντεο] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα