- Χάρη πρέπει να φύγεις – Ναι Γιάννη φεύγω – Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Θεοχάρη

14:10 6/6/2014 - Πηγή: KoolNews

Tον χορό του ανασχηματισμού φαίνεται να άνοιξε πρώτος-πρώτος ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος φέρεται να υπέβαλε την παραίτηση του ύστερα από πίεση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Αργυρού

Η υπόθεση από το πρωί της Πέμπτης μετατράπηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα με απανωτές συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών και του πρώην πλέον Γενικού Στη συνάντηση τους οριστικοποιήθηκε τελικά η απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη

από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

-«Χάρη, πρέπει να φύγεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών στον Χάρη Θεοχάρη.

-«Ναι Γιάννη, φεύγω» απάντησε κατά πληροφορίες στον Γιάννη Στουρνάρα ο τέως- πλέον- Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η παραίτηση του Θεοχάρη έγινε για προσωπικούς λόγους και ο κ. Στουρνάρας τον ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση, «ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες» μην παραλείποντας φυσικά να τονίσει τη θετική του συμβολή στο δύσκολο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Η παραίτηση φαίνεται να προήλθε μετά από διαφωνίες του κυρίου Θεοχάρη με κυβερνητικά στελέχη με αφορμή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν κάποιες εγκύκλιοι οι οποίες εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές. Συγκεκριμένα , ευθύνες επερρήφθησαν στον τέως ΓΓΔΕ για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα πρεπε να πληρώσουν φόρο. μετά όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη. Στενοί συνεργάτες του βλέποντας την καταιγίδα να έρχεται είχαν προειδοποιήσει τον κ. Θεοχάρη για την επερχόμενη τροπή των πραγμάτων. Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές φαίνεται να του καταλόγιζαν πρωτοβουλίες, οι οποίες παρόλο που κινούνταν προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούσαν στην εξυγίανση του φορολογικού συστήματος της χώρας προκάλεσαν σοβαρό πολιτικό κόστος στην σταθερότητα της κυβέρνησης εξαιτίας του χρόνου που εκδηλώθηκαν.

Υπενθυμίζεται , εξάλλου, ότι σε πρόσφατη ομιλία του μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε κάνει λόγο «για λάθη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό τα οποία πρέπει να διορθωθούν». Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος για τον Χ. Θεοχάρη στους κόλπους της ΝΔ είναι και το όσα μετέφεραν βουλευτές του κόμματος οι οποίοι υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι είχαν φθάσει στο σημείο να έχουν το ένα μάτι στην τρόικα, το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο στον κ. Θεοχάρη.

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας υπήρξε συχνά προβληματισμός για ελλιπή στήριξη του έργου της από την κυβερνητική μηχανή όπως και η αίσθηση ότι αποτελούσε τον εύκολο στόχο υπό την έννοια ότι της μετακυλιόταν η ευθύνη για αποφάσεις που είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα η είχαν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο. Συνεργάτες του τόνιζαν ότι δέχεται κριτική που δεν αντιστοιχεί στο έργο του και πως χωρίς την απαραίτητη πολιτική στήριξη δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση.

Ακόμα και η Τρόϊκα εμφανιζόταν αντίθετη στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης του κ. Θεοχάρη. Συχνά πυκνά, πάντως ήταν παραπάνω από εμφανές ότι ο κ. Θεοχάρης μετατρεπόταν σε αποδιοπομπαίο τράγο λόγω σκληρών αλλά ορθολογικών μέτρων που επέβαλε που θυσιαζόταν στο βωμό της κυβερνητικής σταθερότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν , ήταν αναπόφευκτο ο τέως ΓΓΔΕ ,αφενός να μην υποβάλει την αξιοπρεπή του παραίτηση και αφετέρου να μην γίνει δεκτή από τον κ. Στουρνάρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα και πρόσθεσε: «Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του».

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, βάσει νόμου, δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε καν με απόφαση του Πρωθυπουργού, καθώς η θέση του είναι εξασφαλισμένη για μια 5ετία και ο μοναδικός τρόπος να απομακρυνθεί -πέραν της λήξης της θητείας του- είναι να υποβάλει ο ίδιος παραίτηση ή να υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Γι' αυτό και επιδιώχθηκε να υποβάλλει ο ίδιος την παραίτησή του και να κλείσει τη 2ετή του θητεία σε αυτή τη θέση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος μετά το πέρας της συζήτησης των δύο ανδρών ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι «Δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ... Φεύγω με το κεφάλι ψηλά», απερχόμενος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, ο κ. Στουρνάρας, είπε «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη». Ήδη, μάλιστα το υπουργείο εξέδωσε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από 06/06/2014 έως 15/06/2014 για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες,ωστόσο, έχει ήδη βρεθεί ο αντικαταστάτης του γενικού γραμματέα εσόδων, το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες 48 ώρες ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η εξέλιξη έχει συζητηθεί με Ευρωπαίους παράγοντες καθώς η θέσπιση της θέσης με μακροχρόνιο ορίζοντα ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις ζήτησε η επιλογή του διαδόχου του Χάρη Θεοχάρη στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με ανακοίνωσή της, να γίνει με αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία. Επίσης, δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του απερχόμενου ΓΓΔΕ δηλώνοντας πως «διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας».

Σφοδρές αντιδράσεις εκφράστηκαν και από το στρατόπεδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στηλιτεύοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία παύσης του κ. Θεοχάρη από τη θέση του ΓΓΔΕ. Ειδικότερα, ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης με αφορμή την παραίτηση του κ. Θεοχάρη τόνισε μεταξύ άλλων πως «Σέβομαι την παραίτηση για 'προσωπικούς λόγους' του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρη, αλλά είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην συνήθη πρακτική του 'αποδιοπομπαίου τράγου'» και πως «είναι λυπηρό εντός ενός χρόνου ένας θεσμός, αυτός του γενικού γραμματέα Εσόδων 5ετούς θητείας μετά από διαγωνισμό, που χαιρετίστηκε ως μεταρρύθμιση, να οδηγείται εντός χρόνου στην απαξίωση και ουσιαστικά στην ακύρωση.» Σε σχετική ανακοίνωση προέβη και Το Ποτάμι που ανέφερε μεταξύ άλλων πως ««'Ο,τι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε'. Σε αυτή την παλιά δοκιμασμένη συνταγή επιστρέφει μετά τις ευρωεκλογές η κορυφή της κυβέρνησης που οδήγησε σε 'παραίτηση' τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων».

Η κυβερνητική κίνηση απομάκρυνσης του προσώπου που ενσάρκωνε την θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μιας θέσης που δημιουργήθηκε πρόσφατα ύστερα από πίεση της τρόικας, αναμένεται να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα της επομένης των δύο εκλογών. Το αν θα πετύχει το σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκε, είναι βέβαιο πως θα φανεί πολύ σύντομα. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος η οποία εκφράστηκε έντονα στις κάλπες προκλήθηκε λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας και όχι λόγω του προσώπου που κλήθηκε να βρει μηχανισμούς να τα υλοποιήσει.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα