Το σημερινό doodle είναι αφιερωμένο στη γυναίκα που άλλαξε τους κανόνες της δημοσιογραφίας

16:23 5/5/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στα 151 χρόνια από τη γέννηση της μαχητικής δημοσιογράφου Elizabeth Jane Cochran, γνωστής ως Nellie Bly.

Κόρη εργάτη, γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1864 σε ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ και έμελλε να θέσει τα θεμέλια της ερευνητικής δημοσιογραφίας μα και να αποδείξει πως τα κορίτσια είναι γεννημένα για μεγάλα πράγματα, σε αντίθεση με τις ιδέες της εποχής.

Πρώτος «άθλος» της Nellie Bly ήταν πως κατάφερε να εισαχθεί σε ψυχιατρικό

άσυλο γυναικών, ξεγελώντας τους γιατρούς που την εξέτασαν, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη. Στόχος της ήταν να διαπιστώσει και να καταγράψει τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες νοσηλεύονταν οι ασθενείς γυναίκες και τα κατάφερε με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τρόπο. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House» δημοσιεύτηκε σε μία από τις εφημερίδες του εκδότη Pulitzer. Η έρευνά της προκάλεσε πολλές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των φρενοκομείων.

Το δεύτερο αξιομνημόνευτο κατόρθωμά της ήταν πως κατάφερε να «διαψεύσει» τον Ιούλιο Βέρν που ήθελε τον ήρωά του Phileas Fogg να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες στο μυθιστόρημά του «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες».

Η Nellie Bly κατάφερε να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε 72 ημέρες! Με χορηγό την εφημερίδα που δούλευε, τη New York World, ξεκίνησε παράλληλα με την Ελίζαμπεθ Μπίσλαντ, μία άλλη δημοσιογράφος από την εφημερίδα Cosmopolitan. Η Nellie Bly κατάφερε τελικά να φτάσει στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 25 Ιανουαρίου του 1890. Το ταξίδι της είχε διαρκέσει 72 μέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, ενώ η αντίπαλός της ακόμη ταξίδευε. Η Nellie Bly πέθανε το 1922, σε ηλικία 57 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα