Το μωρό μου μιλάει

Το μωρό από την πρώτη στιγμή της γέννησης του προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Στην αρχή ασυναίσθητα και όσο περνάει ο καιρός, πιο συνειδητά. Προσπαθήστε να καταλάβετε τα πρώτα του «λόγια» αλλά βοηθήστε το να αναπτύξει τον προφορικό λόγο. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.

Ένα μωράκι ενός μηνός γνωρίζει μια και μοναδική λεξούλα, τον ήχο του κλάματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος «λεκτικής» επικοινωνίας που διαθέτει. Σιγά σιγά το νεογέννητο μπορεί

να φωνοποιεί και κάποιους άλλους ήχους πέρα από το κλάμα. Ο λόξιγκας και τα ρεψιματάκια είναι αναμφισβήτητα δύο «ήχοι» μέσω των οποίων το μωρό μάς επικοινωνεί κάτι. Τον 2ο μήνα οι ήχοι διαφοροποιούνται και πολλαπλασιάζονται. Ένας από αυτούς και το γουργουρητό. Τον 3οοι κραυγούλες ενθουσιασμού προστίθενται. Στον 5ο μήνα, το μωρό μπορεί πλέον να μας δείξει λαχτάρα του να φάει, να παίξει, να έρθει στην αγκαλιά σας, ενώ, ένα μήνα μετά δείχνει να καταλαβαίνει κάποιες μικρές λεξούλες που ακούει συχνά: «Μαμά», «μπαμπάς» και «γεια» είναι ορισμένες από αυτές.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ενισχύσει τη λεκτική του επικοινωνία:

• Αρχίστε να μιλάτε στο μωρό μας από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο περισσότερο μιλάτε στα μικρά μας, τόσο περισσότερο θα σας μιλήσουν κι εκείνα στο μέλλον.

• Προσπαθήστε να χαλαρώνετε μέσα στην μέρα μαζί με το μωρό σας, μιλώντας. Είναι σημαντικό το περιβάλλον να είναι ήσυχο ώστε να μην του αποσπάται η προσοχή του.

• Χρησιμοποιείστε μικρές, απλές προτάσεις και έναν λίγο πιο ψηλό τόνο στη φωνή σας. Μιλάτε αργά και φροντίστε να κάνετε παύσεις μεταξύ των φράσεων.

• Μπορείτε να του τραγουδάτε, να λέτε νανουρίσματα. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε.

• Μην ξεχνάτε να του περιγράφετε τι κάνετε. «Τώρα θα αλλάξουμε την πάνα μας ή Θα φάμε το φαγητό μας… ». Έτσι θα ακούει ένα πιο ολοκληρωμένο «σχήμα» της γλώσσας.

• Μην παραλείπετε να ονοματίζετε οποιοδήποτε αντικείμενο δει και παρατηρεί.

The post Το μωρό μου μιλάει appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα