Στις Ιωάννα Παππά & Αλεξάνδρα Αϊδίνη το φετινό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

14:26 5/4/2016 - Πηγή: Jenny.gr

H φετινή τελετή είχε επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη». Για πρώτη φορά το βραβείο απονέμεται σε δύο ηθοποιούς, μετά από ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής.

Η Ιωάννα Παππά και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη μοιράζονται τη σκηνή ως δύο από τις τρεις συγκλονιστικές αδερφές του Τσέχωφ στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Μέσα από αυτό το έργο, δέθηκαν με αδερφική αγάπη κι έτσι η χαρά τους

ήταν διπλή που μοιράστηκαν την τιμητική αυτή διάκριση για τις ερμηνείες τους τον περσινό χειμώνα.

«Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μοιράζεσαι ένα βραβείο» τόνισε η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η οποία βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο έργο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση (σκηνοθεσία Δημήτρης Τάρλοου). Ευχαρίστησε τις συνυποψήφιές της, τις νικήτριες του βραβείου των προηγούμενων ετών, την οικογένειά της, τους φίλους της, τον Δημήτρη Τάρλοου και τους συνεργάτες της στο θέατρο Πορεία. Με όχημα μια φράση του Μ. Καραγάτση και με πιο πολιτικό λόγο είπε «Άλλος ο χρόνος στην άβυσσο της θάλασσας, άλλος στο πρόστυχο χώμα που ζούμε», μίλησε για τη σημερινή πραγματικότητα: «Γιατί είναι πρόστυχο το χώμα που ζούμε… καταργούνται τα φράγματα και τα όρια -ηθικά κι αξιοπρέπειας-, υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα». Συνέχισε με ένα ζητούμενο – ευχή «ανοιχτά σύνορα, ανοιχτά σύνορα… Ανοιχτά σύνορα κυρίως στο θέατρο. Δεν είναι δυνατόν οι καλλιτέχνες, που επιζητούμε τον διάλογο, να λειτουργούμε μονόπλευρα». Όπως ηταν λογικό, το Φεστιβάλ, ο Φαμπρ και η επικαιρότητα δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να αναφέρεται στη «δυσάρεστη, για το θέατρο, εβδομάδα που πέρασε».

Η Ιωάννα Παππά, πιο συναισθηματική, τιμήθηκε για την «Οδό Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου (σκηνοθεσία Θ. Γκόνης). Κι επειδή η Πολυδούρη, όπως είπε, «ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε να ερωτεύεται», ευχαρίστησε και τον σύντροφό της, Κωνσταντίνο. Δεν παρέλειψε μια ιδιαίτερη αναφορά στον Μηνά Χατζησάββα που θα θυμάται πάντα με πολύ αγάπη όπως είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα