Στα παπούτσια του άλλου…

Τι σημαίνει ενσυναίσθηση;

Είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να αντιλαμβάνεται τη συγκίνηση του άλλου σ΄ένα πλαίσιο που δεν είναι το δικό του, να συμμερίζεται τα συναισθήματά του άλλου.

Να το πούμε λαϊκά: να μπαίνει στη θέση του άλλου. Θεωρούμε ότι κάποιος διαθέτει «ενσυναίσθηση» όταν δείχνει ανοιχτός στις ιδέες μας, διαθέσιμο να μάθει και να ακούσει, όταν δεν εκφράζει τις δικές του ανησυχίες τη στιγμή που του εξηγούμε τα προβλήματά μας.

Η «ενσυναίσθηση» είναι μια σχέση ποιότητας θεμελιωμένη στο βαθύ

ενδιαφέρον για τον άλλο, καθώς βάζουμε και τις πέντε αισθήσεις μας σ΄αυτό που του συμβαίνει.

Ωστόσο, συχνά είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον άλλον γιατί δεν έχουμε γνωρίσει παρόμοια κατάσταση στη ζωή μας. Σκεφτείτε πως μπορεί να είναι κάτι σαν τα αντισώματα. Δεν έχουμε νοσήσει στο παρελθόν απ΄την συγκεκριμένη αρρώστια, ώστε να αναγνωρίσουμε πιο εύκολα τα συμπτώματά της.

Ακόμα, η ενσυναίσθηση, μπορεί να λειτουργήσει και προς τη κατεύθυνση αυτά: να δεχόμαστε ότι οι άλλοι μπορούν να μας καταλάβουν μόνο εντός των ορίων των βιωμάτων τους. Δεν μπορούμε να απαιτούμε πλήρη κατανόηση αυτού που μας συμβαίνει από άτομα που έχουν ζωή και εμπειρίες πολύ διαφορετικές απ΄ότι εμείς.

Πολλές φορές αρκεί το να είμαστε στο πλευρό κάποιου που υποφέρει. Μπορούμε να είμαστε δίπλα του σιωπηλοί. Η παρουσία μας αρκεί. Δεν χρειάζονται λόγια ή να δίνουμε λύσεις.

Αυτό που έχει σημασία είναι να του δώσουμε να κατανοήσει πως δεν είναι μόνος του. Ξέρετε πόσο ανακουφιστικό είναι αυτό; Πιστέψτε μας αρκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα