Πως να συμβάλλετε θετικά στην προσωπικότητα ενός έφηβου

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τους έφηβους να πιστεύουν στον εαυτό τους, ώστε να γίνουν μελλοντικά υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι. Πως μπορείτε να συμβάλλετε θετικά στην προσωπικότητα τους;

Η εφηβεία αποτελεί μια δύσκολη περίοδος για το ίδιο το παιδί αλλά και για την οικογένεια του. Ο έφηβος διαμορφώνει την προσωπικότητα του την περίοδο αυτή και είναι σημαντικό οι γονείς να συμβάλλουν θετικά σ’ αυτό. Μερικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας θετικά στην εφηβεία.

• Αποφύγετε την κριτική: είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να δέχεται συνεχώς κριτική για τις πράξεις του και για την

συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να τονίζεται περισσότερο την θετική συμπεριφορά του έφηβου και όχι την άσχημη. Επισημαίνεται τα καλά του στοιχεία.

• Δώστε του το κίνητρο να γίνει υπεύθυνος: μπορείτε να αναθέσετε στον έφηβο κάποιες δουλειές για τις οποίες θα πρέπει δείξει υπευθυνότητα και αφήστε του χώρο και χρόνο για να ανταποκριθεί. Με άλλα λόγια, πείτε του πως χρειάζεστε βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού και ζητήστε του να αναλάβει μια δουλειά που θα είναι υπεύθυνος εκείνος, για παράδειγμα τα ψώνια από το σουπερ μάρκετ κάθε Σάββατο. Δεν χρειάζεται όλη την εβδομάδα να του το υπενθυμίζεται, δείξτε του ότι τον εμπιστεύεστε. Έτσι, θα νιώσει ότι στηρίζεστε σε εκείνον και θα κάνει ότι πρέπει να μην προδώσει την εμπιστοσύνη σας.

• Να είστε πρότυπο: να έχετε λογικούς κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθείτε και οι ίδιοι. Δεν είναι δίκαιο να απαιτείται από τα παιδιά σας να υπακούουν και την ίδια στιγμή εσείς να μην είστε συνεπείς με τους κανόνες.

• Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις: αφήστε τον έφηβο να διδαχθεί από τις συνέπειες των πράξεων του. Αποφύγετε μια σχέση που να βασίζεται στην ανταμοιβή και την τιμωρία.

• Να ακούτε: μια σχέση βασίζεται στην κατανόηση και την αποδοχή. Πρέπει να ακούτε προσεκτικά τι θέλει να σας πει ο έφηβός σας. Κατανοείστε τα συναισθήματα του.

Να θυμάστε! καταλαβαίνω κάποιον δεν σημαίνει ότι συναινώ με τα πιστεύω του.

The post Πως να συμβάλλετε θετικά στην προσωπικότητα ενός έφηβου appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα