Πώς να είσαι «αποτελεσματικός» σε επτά βήματα

Το βιβλίο “Οι Επτά Συνήθειες των Εξαιρετικά Αποτελεσματικών Ανθρώπων”, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1989, είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας γραμμένο από τον Stephen R. Covey. Έχοντας πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα σε 38 γλώσσες σε όλο τον κόσμο με την ηχητική έκδοση να φτάνει 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα, εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα μη λογοτεχνικά βιβλία επιχειρηματικότητας. Ο Covey προσεγγίζει την έννοια της αποτελεσματικότητας για την επίτευξη των στόχων δια μέσου της ευθυγράμμισης του εαυτού του με αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «Πραγματικό Βορρά» («True North») και τις αρχές

του τις οποίες παρουσιάζει ως καθολικές και διαχρονικές. Τον Αύγουστο του 2011, το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τις «Επτά Συνήθειες» ανάμεσα στα «25 πιο Σημαντικά Βιβλία Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Bill Clinton, διάβασε το βιβλίο και κάλεσε τον Covey στο Camp David για να τον συμβουλέψει πώς να ενσωματώσει το βιβλίο στην άσκηση της προεδρίας του.

Το βιβλίο εισάγει αρχικά την έννοια της «Επαναστατικής Αλλαγής» (Paradigm Shift) και προετοιμάζει τον αναγνώστη για αλλαγή της νοοτροπίας του. Επίσης, τον βοηθάει να καταλάβει ότι υπάρχει μια διαφορετική οπτική στα πράγματα, μια άποψη που μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική του και ισχυρίζεται ότι δύο άνθρωποι μπορεί να βλέπουν το ίδιο πράγμα αλλά να διαφωνούν σχετικά μ’ αυτό. Αφού προετοιμάσει τον αναγνώστη για κάτι τέτοιο, εισάγει τις επτά συνήθειες, με την παρακάτω σειρά.

Να είσαι δυναμικός. Είναι σημαντικό να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες στη ζωή σου. Πάντα έχεις το δικαίωμα επιλογής. Πάρε την πρωτοβουλία να επιλέξεις αυτό που θες και έχε το θάρρος να αναλάβεις τις συνέπειες της επιλογής σου.

Nα έχεις στόχο. Προσπάθησε να ανακαλύψεις και να ξεκαθαρίσεις βαθιά μέσα σου ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες σου και οι στόχοι που έχεις θέσει στη ζωή. Δες ανάλογα με το στόχο που έχεις κάθε φορά να επιτυχείς, τι ρόλο θα επιλέξεις. Εν συνεχεία ο ρόλος που θα επιλέξεις ποια ιδανικά χαρακτηριστικά θες να φέρει.

Να βάλεις προτεραιότητες. Οργάνωσε και φέρε εις πέρας τις υποχρεώσεις της εβδομάδας με βάση το πόσο σημαντικές είναι και όχι το πόσο επείγουσες. Αξιολόγησε το κατά πόσον οι προσπάθειες σου ανταποκρίνονται στα προσόντα του χαρακτήρα που θα ήθελες να έχεις και κατά πόσο σε ωθούν προς τους στόχους σου.

Να σκεφτείς τρόπο ώστε να κερδίζουν πάντα και οι δύο. Κανείς δεν είναι μόνος του σ’ αυτή τη ζωή αλλά πάντα σε αλληλεξάρτηση με κάποιον ή κάποιους άλλους. Συνεπώς, δεν γίνεται να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Δώσε σημασία στη σχέση. Προσπάθησε με ειλικρίνεια ώστε οι σχέσεις σου να βασίζονται σε λύσεις και συμφωνίες που ωφελούν και τους δύο. Δώσε στους ανθρώπους την αξία και το σεβασμό που δικαιούνται και κατάλαβε ότι όταν “κερδίζουν όλοι” το αποτέλεσμα θα έχει περισσότερη διάρκεια από ότι αν κάνει ο ένας μόνο “το δικό του.”

Να προσπαθείς πρώτα να καταλάβεις και μετά να σε καταλάβουν. Άκουσε τον άλλον με ενσυναίσθηση και δέξου να επηρεαστείς απ’ αυτόν. Έτσι, του δείχνεις τον τρόπο να σε ακούσει κι αυτός και να γίνει δεκτικός στην δική σου επίδραση, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αλληλεγγύης, σεβασμού, και επίλυσης προβλημάτων με θετικό τρόπο.

Να μάθεις να συνεργάζεσαι. Συνδύασε τις αρετές των μέσα σε θετική ομαδική εργασία για να πετύχεις στόχους που κανείς δε θα μπορούσε να καταφέρει μόνος. Κέρδισε από τους ανθρώπους την καλύτερη δυνατή απόδοσή τους ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες με νόημα και γίνε υπόδειγμα ηγέτη εμπνέοντας και υποστηρίζοντάς τους.

Να βελτιώνεσαι συνεχώς. Εξισορρόπησε και ανανέωσε τους πόρους, την ενέργεια, την υγεία σου και δημιούργησε γερές βάσεις στις οποίες θα στηρίξεις τη ζωή σου. Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να εξελίσσεται πνευματικά και ασχολείται με τον εσωτερικό του κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα