Ποιος τελικά είμαι;

09:05 3/4/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Τι σημαίνει ότι «δεν είναι ο πραγματικός του εαυτός»; Ή «έβγαλε τον αληθινό του χαρακτήρα»; Ποιος τελικά είναι ο πραγματικός μας εαυτός ή πόσους εαυτούς έχουμε τελικά; Μερικές γενικές σκέψεις, για το Εγώ και την ποιότητα των σχέσεων που επιλέγει να έχει κανείς.

Σκεφτείτε για λίγο τι σημαίνει ο εαυτός για εσάς. Τι εννοούμε όταν λέμε «δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου» ή «δεν είναι στον χαρακτήρα μου»; Σίγουρα, αν σας ζητήσει

κάποιος, να δώσετε έναν ορισμό για το τι είναι εαυτός, τα πρώτα πράγματα που θα σκεφτόσασταν, θα ήταν η προσωπικότητα, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, τα θέλω, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, η ηθική, η παιδεία, οι εμπειρίες. Σίγουρα, το περιβάλλον, οι ρόλοι, το νόημα,οι άλλοι, δραστηριότητα και οι στόχοι κάποιου.

Κάθε άνθρωπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Έτσι, μπορεί να φανταστεί κανείς 4 κύκλους, οι οποίοι ενώνονται όλοι μεταξύ τους. Ο κάθε κύκλος εκπροσωπεί 4 διαφορετικούς παράγοντες, τα γονίδια, τους ψυχοκοινωνικούς, τους κοινωνικοπολιτικούς και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την προσωπικότητα ενός ατόμου. Ο άνθρωπος επίσης μεγαλώνοντας αποκτά διάφορους ρόλους. Κάποιος για παράδειγμα, μπορεί να είναι παιδί, γονιός, σύζυγος, φίλος. Όλοι αυτοί οι ρόλοι φέρουν τα δικά τους πρέπει και αρχές. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του άποψη για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένας φίλος ή ένας γονιός. Όλα αυτά τα πρέπει ωστόσο ανήκουν στο ίδιο άτομο, στον εαυτό του. Ανάλογα, την περίσταση και το πώς πρέπει να αντιδράσει το άτομο επηρεάζεται από τους υποεαυτούς όπως συνηθίζουν να τους χαρακτηρίζουν οι ειδικοί ή πολυφωνικό εαυτό.

Επίσης, έχετε σκεφτεί πότε πως χωρίς το Εσύ δεν θα υπήρχατε. Επειδή υπάρχει κάτι που μας δημιουργεί, υπάρχουμε. Αν για παράδειγμα, ένας άνθρωπος δεν έχει παιδιά δεν μπορεί να είναι γονιός. Έχει αυτό τον ρόλο επειδή η ύπαρξη του παιδιού του τον δίνει. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να κατανοήσει κανείς την αλληλεπίδραση των σχέσεων αλλά και τον ρόλο του μέσα στο σύστημα. Οι ειδικοί το ονομάζουν διαλογικό εαυτό, την πτυχή αυτή του Εγώ μας.

Συνεπώς, όταν λέει κανείς κάποιος ο εαυτός μου, συμπεριλαμβάνει όλα αυτά. Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν θέτοντας ένας στόχο, επιλέγει να ζει μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να πετύχει κάποια στιγμή των στόχο του. Στην ερώτηση για παράδειγμα, αν η Ιθάκη είναι το θέμα ή το ταξίδι, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βρει μέσα του τι επιλέγει. Μπορεί κανείς να φτάσει στην Ιθάκη χωρίς να δώσει σημασία στο ταξίδι και φτάνοντας εκεί να μην είναι ευτυχισμένος. Μα γιατί, αφού ο σκοπός ήταν αυτός; Το ταξίδι για κάποιον άλλον έχει σημασία. Οι εμπειρίες που γεμίζει κατά την διάρκεια της ζωής του τον βοηθάνε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, ωστόσο πότε δεν ξεχνά το στόχο του, την Ιθάκη. Όταν φτάσει εκεί είναι γεμάτος και ευτυχισμένος. Έτσι, λοιπόν η ποιότητα των σχέσεων καθορίζεται από την ποιότητα του στόχου. Η ζωή είναι γεμάτη αντιφάσεις και δίπολα.

The post Ποιος τελικά είμαι; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα