Πιστεύετε ότι τα ξέρετε όλα;

Ο αρχαίος φιλόσοφος και δάσκαλος Σωκράτης (470-399 π.Χ) έλεγε «έν οίδα, ότι ουδέν οίδα».

Πολλές φορές τυχαίνει να βρίσκεται κανείς σε συζητήσεις, όπου οι συνομιλητές του μιλούν ως αυθεντίες. Κυριευμένοι από την διανοητική αλαζονεία έχουν άποψη για όλα τα θέματα χωρίς να επιχειρηματολογούν γι’ αυτά τις περισσότερες φορές. Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε λίγο πίσω και να αμφισβητήσετε όσα ακούτε, τις πληροφορίες που διαστρεβλώνονται, τα πράγματα που παρουσιάζονται με τόση βεβαιότητα; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καλά γνωρίζετε το θέμα στο οποίο θα αναφερθείτε;

Είναι αλήθεια πως αυτά που

γνωρίζει κανείς, τα θεωρεί ως σωστά και γι’ αυτό τα υπερασπίζετε. Ωστόσο, τι γίνεται όμως αν αμφισβητηθούν οι απόψεις του; Πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει τα πιστεύω του κάποιος;

Αν σκεφτείτε λίγο με κριτικό πνεύμα θα καταλάβετε το μέγεθος της άγνοιας σας. Θα συνειδητοποιήσετε ότι συχνά κάνετε λάθος και θα θελήσετε να δοκιμάσετε την αξιοπιστία των ιδεών σας. Κάθε αποτυχία ή λάθος σας βοηθά να δείτε το τεράστιο πεδίο που ανοίγετε μπροστά σας για βελτίωση. Από την άλλη πλευρά αν παραμένετε άκαμπτοι στις απόψεις και τις ιδέες σας τότε κινδυνεύετε να χάνετε τον έλεγχο του εαυτού σας, κάθε φορά που οι γύρω σας προσπαθούν να σας δείξουν μια διαφορετική οπτική. Ο Νίτσε έλεγε « Δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε να τα κάνουμε καλά όλα, αρκεί απλώς η διάθεση να κάνουμε σήμερα τα πράματα καλύτερα απ΄ ότι χθες».

Η μετριοπάθεια είναι πολύ σημαντικό να υιοθετείται από κάποιον ως αρετή στην ζωή του. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι τα άτομα που κυριεύονται από την αλαζονεία πως όλα τα ξέρουν και όλα τα κάνουν καλά, είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους.

Διαβάστε μερικές γενικές συμβουλές για το πως μπορείτε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και να ξανασκεφτείτε πριν τις εκφράσετε:

• Όταν δεν μπορείτε να βρείτε επαρκή στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η άποψή σας είναι η σωστή, αρχίστε λέγοντας: «Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αυτό που πιστεύω είναι…» ή «Μέχρι τώρα πίστευα..» ή «βάσει των πραγματικά περιορισμένων γνώσεών μου σε αυτόν τον τομέα, θα έλεγα..» .

• Παρατηρήστε πότε υποστηρίζετε απόψεις που δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το κάνετε αυτό.

• Αμφισβητήστε έντονα τις απόψεις που σας φαίνονται σωστές και ιδιαίτερα εκείνες που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα σας, όπως οι θρησκευτικές, οι πολιτισμικές και οι πολιτικές. Μπορεί απλά να τις έχετε υιοθετήσει κάποια στιγμή στην ζωή σας, χωρίς να έχετε καταλάβει αν τις πιστεύετε πραγματικά.

• Αναζητήστε εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης που παρουσιάζουν απόψεις τις οποίες δεν έχετε ποτέ ως τώρα εξετάσει.

• Μην φοβηθείτε να «διερευνήσετε» νέες απόψεις ή να «ανοιχτείτε» σε νέες ιδέες και σκέψεις.

The post Πιστεύετε ότι τα ξέρετε όλα; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα