Οι γονείς ως πρότυπο

Τα μικρά παιδιά αναπτύσσονται και ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τη διαδικασία της μίμησης. Οι γονείς είναι οι πρώτοι άνθρωποι που βοηθούν το παιδί να μάθει να μιλάει, να περπατάει και να συμπεριφέρεται.

Συνήθως, τα μικρά παιδιά μέσα από το παιχνίδι των ρόλων μαθαίνουν για τον κόσμο των ενηλίκων. Προσποιούνται ότι οδηγούν ένα αμάξι, τα κορίτσια φορούν τις γόβες και τα ρούχα των μαμάδων, κοιμίζουν το μωρό τους. Η μίμηση λοιπόν σημαίνει γνώση

για τα παιδιά σας. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα στάδια στην πορεία της ανάπτυξής του, αφού δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι αλλά μια οδός που οδηγεί σε νέες εμπειρίες, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες.

Στα μάτια του παιδιού, οι γονείς του φαντάζουν σαν ήρωες. Καθώς, εκείνοι του μαθαίνουν πράγματα, το βοηθούν όταν έχει κάποιο πρόβλημα και γενικότερα ξέρουν τα πάντα. Τα παιδιά θαυμάζουν τόσο πολύ τους γονείς τους, που θέλουν να τους μοιάσουν. Αποτελείτε λοιπόν το πιο σημαντικό πρότυπο συμπεριφοράς και είναι λογικό να επαναλαμβάνει τις κουβέντες σας και γενικότερα τον τρόπο που συμπεριφέρεστε. Τώρα, λοιπόν που το παιδί σας είναι πιο δεκτικό από ποτέ είναι η κατάλληλη περίοδος, να του δώσετε τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα σας, ώστε να διαμορφώσει τη προσωπικότητα του. Μέσα από τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής σας μπορείτε να προσφέρετε στον πρωταγωνιστή της ζωής σας πλούσια ερεθίσματα και κατάλληλες-σωστές πληροφορίες για να «πλάσετε» έναν σωστό χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, τα παιδιά μικρής κυρίως ηλικίας υιοθετούν πολύ πιο εύκολα συνήθειες που βλέπουν από εσάς παρά όσα τα συμβουλεύετε να κάνουν.

Δείτε παρακάτω μερικές γενικές αρχές, που θα θέλετε να υιοθετήσουν τα παιδιά σας αλλά εσείς θα πρέπει παραμένετε πρότυπο:

• Να φορά ζώνη στο αυτοκίνητο όταν εσείς την ξεχνάτε συνεχώς. Αντιλαμβάνεται πως, αφού δεν τη φοράτε εσείς, δεν είναι και τόσο απαραίτητη. Μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόσετε το νόμο της ζώνης σε όσους επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο ακόμα και για μια μικρή απόσταση.

• Να μη βλέπει πολλή τηλεόραση όταν εσείς παρακολουθείτε με τις ώρες. Αφού δείτε μαζί την εκπομπή ή τη σειρά που θέλετε, κλείστε την τηλεόραση και παίξτε, κουβεντιάστε, πηγαίνετε βόλτα. Αν η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή όλη μέρα στο σπίτι, είναι δύσκολο για το παιδί να κατανοήσει αυτό που του λέτε.

• Να μην τρώει πολλά γλυκά, γιατί θα χαλάσουν τα δοντάκια, όταν εσείς εφοδιάζετε το σπίτι με σοκολάτες τις οποίες απολαμβάνετε καθημερινά. Είναι άδικο να σας βλέπει, να τρώτε γλυκά ενώ παράλληλα του κάνετε κήρυγμα.

• Να αγαπά και να μη χτυπά τα άλλα παιδάκια όταν εσείς χρησιμοποιείτε το ξύλο κάθε φορά που σας φέρνει αντίρρηση. Το ξύλο δεν είναι σε καμιά περίπτωση μέσο διαπαιδαγώγησης. Αντιθέτως, μαθαίνετε στο παιδί πως είναι μέθοδος εξουσίας και πειθούς.

• Να χρησιμοποιεί άσχημο λεξιλόγιο, ενώ αυτό ακούει από εσάς. Προσπαθήστε να διαχειρίζεστε το θυμό σας αλλά και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε.

• Να λέει την αλήθεια. Θα πρέπει και εσείς να το τηρείτε. Ακόμα και η δικαιολογία για να αναβάλετε μια συνάντηση φαντάζει στα μάτια του τεράστιο ψέμα.

• Να είναι ευγενικό όταν δεν χρησιμοποιείτε και τόσο συχνά τις λέξεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «συγνώμη». Αν έχει καθημερινά τέτοια ακούσματα από εσάς, είναι σίγουρο πως θα τα εντάξει στο λεξιλόγιό του.

The post Οι γονείς ως πρότυπο appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα