Μάθετε τα βασικά για την ανάπτυξη των παιδιών σας

02:13 1/7/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Κάθε παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Όμως, κάποια βασικά στοιχεία ακολουθούν μια αρκετά προβλέψιμη πορεία. Αν θέλετε να μάθετε τι σας περιμένει καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, διαβάστε τα παρακάτω.

Ηλικία 2 ετών. Στην ηλικία των 2 ετών, το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει αυτές τις δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες. Μιλάει τουλάχιστον 50 λέξεις. Μπορεί επίσης, να συνδέσει και δύο λέξεις μαζί, όπως «κούπα μου» ή «όχι χυμό». Μπορεί να μιλήσει με αρκετή σαφήνεια και οι γονείς να κατανοήσουν αρκετά πράγματα από αυτά που θέλει να πει.Κοινωνικές δεξιότητες.
Αρχίζει να αντιγράφει τους γύρω του και ενθουσιάζεται πιο εύκολα.Γνωστικές δεξιότητες. Μπορεί να ταξινομεί τα αντικείμενα κατά σχήμα και χρώμα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να βρίσκει κρυμμένα αντικείμενα.Φυσικές δεξιότητες. Στέκεται στις μύτες των ποδιών του, ανεβαίνει στα έπιπλα και αρχίζει να τρέχει.

Ηλικία 3 ετών. Στην ηλικία των 3 ετών, το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει τις παρακάτω δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες. Μιλάει 250 έως 500 ή περισσότερες λέξεις. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιήσει σωστά τις αντωνυμίες (εγώ, εσύ, δικό μου) και να κάνει μικρές φράσεις.Κοινωνικές δεξιότητες. Αποχωρίζεται πιο εύκολα τους γονείς του και δεν θέλει να αλλάζει τις ρουτίνες της καθημερινότητας του.Γνωστικές δεξιότητες. Έχει τη δυνατότητα να κάνει μικρά παζλ και να γυρίζει τις σελίδες ενός βιβλίου.Φυσικές δεξιότητες. Ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες τρέχει και κάνει κύκλους.

Ηλικία 4 ετών. Το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει αυτές τις δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες. Απαντάει σε απλές ερωτήσεις και χρησιμοποιεί φράσεις με τέσσερις ή περισσότερες λέξεις.Κοινωνικές δεξιότητες. Συνεργάζεται με άλλα παιδιά και είναι πιο δημιουργικό με το παιχνίδι.Γνωστικές δεξιότητες. Μπορεί να κάνει απλές ζωγραφιές και να κατανοήσει την ιδέα του μετρήματος και του χρόνου.Φυσικές δεξιότητες. Μπορεί να σταθεί για δευτερόλεπτα στο ένα πόδι, να πιάσει μια μπάλα και να αναπηδήσει πολλές φορές.

Ηλικία 5 ετών. Στην ηλικία των 5, το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει αυτές τις δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μπορεί να πει διάφορες λεπτομέρειες και να χρησιμοποιήσει τον μέλλοντα.Κοινωνικές δεξιότητες. Κατανοεί τους κανόνες και τους ακολουθεί και καταλαβαίνει ότι υπάρχουν δυο φύλα, το αγόρι και το κορίτσι. Επίσης, θέλει να έχει φίλους.Γνωστικές δεξιότητες. Γνωρίζει να μετράει σωστά μέχρι δέκα ή και περισσότερα αντικείμενα και να αντιγράφει ένα τρίγωνο και άλλα γεωμετρικά σχήματα.Φυσικές δεξιότητες. Στέκεται στο ένα πόδι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, κάνει τούμπες και χορεύει. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και να μάθει να κολυμπάει.

Αν αντιληφθείτε ότι, η ανάπτυξη του μικρού σας υστερεί σε κάποιους τομείς, τότε είναι καλό να συμμεριστείτε τις ανησυχίες σας με τον παιδίατρο σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα