Γιατί οι έφηβοι απομακρύνονται από την οικογένεια;

14:01 7/3/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική και κρίσιμη περίοδος για την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του ατόμου και την αναζήτηση της προσωπικής του ταυτότητας.

Ο/η έφηβος-η, βρίσκεται σε μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, ανάμεσα στην επιθυμία για προστασία και το φόβο για το άγνωστο και την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθεί και να «υπάρξει» ως ξεχωριστή ολότητα.

Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή που μπορεί πραγματικά να κρύβει πολλά εμπόδια, οι γονείς θα πρέπει να είναι διακριτικοί συμπαραστάτες του παιδιού, δίνοντας του το χώρο και το χρόνο που έχει ανάγκη.

Πολλές φορές οι γονείς προσλαμβάνουν

ως «εγκατάλειψη» και «ασέβεια» την επιθυμία του νεαρού ατόμου να αποστασιοποιηθεί πνευματικά αλλά και σωματικά από την οικογενειακή ζωή και να επενδύσει σε άλλα άτομα και καταστάσεις. Αυτό δημιουργεί επιπλέον ενοχές στον έφηβο, ο οποίος αμφισβητεί συνεχώς τις επιθυμίες και τις αποφάσεις του. Ως αποτέλεσμα, αντιδρά με ένταση και θυμό και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος δυσχερούς επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέων.

Ο/η έφηβος-η είναι φυσιολογικό να επενδύσει σε συναισθηματικές σχέσεις εκτός των ορίων της οικογένειας και να κάνει τις πρώτες του προσπάθειες οικειότητας και δημιουργίας συναισθηματικών δεσμών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκομίσει θετικές εμπειρίες από αυτές τις προσπάθειες, καθώς πρόκειται για βιώματα που θα ακολουθούν το άτομο σε ολόκληρη τη ζωή του.

Οι γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να είναι βοηθητικοί και να υποστηρίζουν με τη στάση τους αυτή την προσπάθεια του παιδιού, ενώ αν η σχέση τους υπήρξε πάντα καλή, μπορούν να συμβουλέψουν διακριτικά τον/την έφηβο-η για τις αρχές δημιουργίας και διατήρησης μιας φιλικής ή συναισθηματικής σχέσης. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό για να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά οι έφηβοι να γνωρίζουν ότι η οικογένεια είναι πάντα εκεί για αυτούς και πως η ενασχόλησή τους με τους φίλους και το κοινωνικό τους περιβάλλον είναι φυσιολογική και δεν τους απομακρύνει συναισθηματικά από την οικογενειακή σχέση.

Με το τέλος της εφηβείας, το νεαρό άτομο έχει διαμορφώσει την προσωπική του εμπειρία και αρχή όσον αφορά τη σημασία της οικογένειας και επενδύει εκ νέου και αυτή τη φορά με πλήρη συνειδητοποίηση σε μια καλή και ομαλή οικογενειακή σχέση.

Ευχαριστούμε την συμβολή της Καλλιόπης Σαρρή, Ψυχολόγος, (Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου. Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία) ([email protected])

The post Γιατί οι έφηβοι απομακρύνονται από την οικογένεια; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα