Γιατί νιώθει ανασφάλεια ένα τρίχρονο παιδί;

Η ηλικία των τριών εξακολουθεί να έχει τις προκλήσεις της και το παιδί αρχίζει να νιώθει όλο και πιο πολύ ανασφάλεια.

Οι γονείς στην ηλικία αυτή παρατηρούν από την μία το μικρό τους να περνά τη φάση του «Όχι» προσπαθώντας να ανεξαρτητοποιηθεί και από την άλλη νιώθει απρόθυμα να προχωρήσει μπροστά. Με άλλα λόγια, πράγματα που για τους μεγάλους είναι κεκτημένα για εκείνα είναι άγνωστα και τους δημιουργούν άγχος και φόβο.

Οι γονείς πολλές φορές προσπαθούν να τα προτρέψουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, χωρίς να περιορίζουν τη διάθεσή τους για εξερεύνηση και μάθηση. Ωστόσο για κάποια

καινούργια περιπέτεια, θα διαπιστώσετε ότι το παιδί σας μπορεί να πισωγυρίσει. Μπορεί να ανυπομονεί να ανακαλύψει τον κόσμο, όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τα γνωστά και να ψάξει για τα άγνωστα, πράγμα που κάποιες φορές το γεμίζει φόβο και ανασφάλεια. Είναι φυσιολογικά τα συναισθήματά αυτά, για το λόγο αυτό οι γονείς χωρίς να περιορίζουν την ελευθερία του παιδιού τους μπορούν να εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν για εκείνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, τη σιγουριά και την οικειότητα.

Αυτό σημαίνει πως το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Γι΄αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να έχουν παράλογες απαιτήσεις από τα παιδιά τους αλλά ούτε να πέφτουν οι ίδιοι στην παγίδα των συγκρίσεων. Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να νιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά και ασφάλεια;

Η αποδοχή, το σταθερό περιβάλλον και η συνέπεια στο πρόγραμμα και στις ρουτίνες της καθημερινότητας συχνά αποτελούν το κλειδί σε αυτή την ευαίσθητη φάση.

The post Γιατί νιώθει ανασφάλεια ένα τρίχρονο παιδί; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα