Φιλοτεχνική: Ένα παράδειγμα γνήσιου εθελοντισμού

Όλα ξεκίνησαν στο Παρίσι το 1848.

Πρόκειται για ένα εθελοντικό σύλλογο που παρέχει διάφορα μαθήματα πολιτιστικά, τεχνικά και καλλιτεχνικά σε ενήλικες με σκοπό να αναπτύξουν την κατάρτισή τους και την γενική τους παιδεία, προκειμένου να τους βοηθήσει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και να ικανοποιήσει την επιθυμία τους να μαθαίνουν και να εξελίσσονται συνεχώς.

Η Φιλοτεχνική όμως έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο σε μια μικρή πόλη της Ηλείας, την Αμαλιάδα με καθοδηγητή τον κ. Νίκο Σαφαρή, έναν καθηγητή Γαλλικών, ο οποίος κατά τη διαμονή του στο Παρίσι συμμετείχε

ως εκπαιδευτής. Η αρχική ιδέα ήταν να ξεκινήσει και στην Αμαλιάδα, γενέτειρα του κ. Σαφαρή με την υποστήριξη της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης, όπου είναι και η έδρα της Φιλοτεχνικής. Συγκεντρώθηκε λοιπόν μια παρέα νέων κυρίως εκπαιδευτών, για να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, αφού η φιλοσοφία ζωής ήταν η ίδια. «Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την μικρή πόλη, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας;» Η απάντηση ήταν κοινή: «Να δράσουμε, να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε και να εκπαιδεύσουμε τους συμπολίτες μας προκειμένου να μοιραστούμε κοινές στιγμές, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε βιώματα».

Η Φιλοτεχνική είναι ένας τόπος ανταλλαγής απόψεων και αλληλεγγύης. Σκοπός είναι η μετάδοση γνώσης σε όλους. Η ανοχή και ο σεβασμός στον συνάνθρωπό είναι η βάση αξιών όχι μόνο των καθηγητών αλλά και των μαθητών. Στην Φιλοτεχνική εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι δεν περιμένουν απ’ τους άλλους. Αν δεν υπάρχει δρόμος, μαζί ανοίγουν το δρόμο. Θυμούνται πώς είναι να αγαπάς τον άνθρωπο. Μιλούν για την άλλη ζωή, εκείνη που έχουμε ξεχάσει, μιλούν για τις αξίες της αλληλοβοήθειας και του «μοιράζεσθαι».

Οι διδακτικοί τομείς είναι ποικίλοι( ξένες γλώσσες, μαθηματικά, πληροφορική, ζωγραφική, γυμναστική, πρώτες βοήθειες, σχολή γονέων, λογοτεχνία, βιολογία, βοτανολογία, ανθρωπολογία, μουσική, γυμναστική, καλλιτεχνικό εργαστήρι, εργαστήρι γραφής, πλέξιμο) και χάρη στο εθελοντισμό των εκπαιδευτών τα έξοδα κάθε μαθήματος καλύπτονται μόνο από τις εγγραφές και ανέρχονται μόνο στα 20 ευρώ ανά θεματική ενότητα το εξάμηνο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες:

Philotechnique Paris και Φιλοτεχνική της Αμαλιάδας.

Ευχαριστούμε την Θεώνη Χριστοπούλου.

The post Φιλοτεχνική: Ένα παράδειγμα γνήσιου εθελοντισμού appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα