Έχουν δικαίωμα στα συναισθήματά τους

14:46 8/5/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Πολλές φορές οι γονείς παραξενεύονται όταν τα παιδιά τους αντιδρούν υπερβολικά, μπορεί να θυμώνουν ή να αναστατώνονται για λόγους που στα μάτια των γονιών φαίνονται παράλογοι. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να καταλάβουν πως τα παιδιά τους τώρα μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και δεν είναι ακόμα σε θέση να τα εκλογικεύουν ή να τα κατακερματίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε τα παιδιά να τα εκφράζουν χωρίς να ντρέπονται, ανεξάρτητα από το αν τα συναισθήματά τους σας φαίνονται λογικά ή όχι.

Τα λάθη και οι φόβοι των

παιδιών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειρωνεία, κριτική ή να υποτιμούνται, καθώς μέσα από αυτά μαθαίνουν να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και όχι να ντρέπονται. Συνεπώς, όσο αβάσιμα και αν σας φαίνονται μερικά από τα συναισθήματά τους να θυμάστε πως κάθε παιδί έχει δικαίωμα να εκφράζει όσα νιώθει και να επιζητεί την κάλυψη των συναισθηματικών του αναγκών.

Το παιδί μεγαλώνοντας μαθαίνει πώς θα πρέπει να εκφράζει αυτά που νιώθει αλλά και τις ανάγκες τους χωρίς να γίνονται εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών των άλλων. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν οι γονείς αφήνουν το παιδί να εκφράσει τα όσα νιώθει. Με τον τρόπο αυτό έρχεται αντιμέτωπο με τα πραγματικά του συναισθήματα και ψάχνει τρόπο να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, τα παιδιά καταφέρνουν να αποφορτίζονται από τα αρνητικά τους συναισθήματα, να προχωρούν και να αναπτύσσονται.

The post Έχουν δικαίωμα στα συναισθήματά τους appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα