Αυξήστε την δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών σας

Τα παιδιά αυξάνουν την δημιουργικότητα τους καθώς και την φαντασία τους ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους. Πως μπορείτε να ενισχύσετε το δυναμικό αυτό των παιδιών σας μέσα από το παιχνίδι;

Ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η ανάπτυξη της φαντασίας μέσα από τις ιστορίες, τα παραμύθια και τις ταινίες. Εκεί υπάρχει ήδη ο σπόρος για την έμπνευση, τον οραματισμό και τη φαντασία. Δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να ταυτιστούν με χαρακτήρες. Έτσι, μπορούν να βιώσουν την ίδια την ιστορία αλλά και να προχωρήσουν παραπέρα. Ακόμα και πριν να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν

μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εικονογραφημένο βιβλίο για να διηγηθούν την ιστορία από την δική τους οπτική γωνία. Ενθαρρύνονται δηλαδή να ασκήσουν τη φαντασία τους και να πουν την ιστορία βλέποντας τις εικόνες.

Μπορείτε να τα παροτρύνετε να κλείσουν τα ματιά τους και να φανταστούν ένα μέρος που θα ήθελαν να βρίσκονται. Οι απαντήσεις των παιδιών θα σας εκπλήξουν. Ακόμα, μπορείτε να φτιάξετε ιστορίες δικές σας από δύο λέξεις. Πρόκειται για μια τεχνική που τα παιδιά καταφέρνουν να εφαρμόσουν πολύ καλά, διασκεδάζοντας αρκετά.

Το παιχνίδι της μεταμφίεσης τα βοηθάει να μπαίνουν στη θέση άλλων ,να ανακαλύπτουν νέες κινήσεις, να εφευρίσκουν διαλόγους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αναπαριστούν τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους, για να τα διατηρήσουν στη μνήμη τους και να τα μοιραστούν με τους άλλους. Oι γονείς είναι σημαντικό να δίνουν αξία στις αναπαραστάσεις αυτές θεωρώντας τις μοναδικές και ιδιαίτερες . Το παιγνίδι γενικότερα προάγει την ευελιξία και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που χρειάζονται για να είναι κάποιος δημιουργικός.

Επισκεφτείτε με τα παιδιά σας μουσεία και εκθέσεις ζωγραφικής. Μέσα από την επαφή τους με τα έργα τέχνης τους βοηθάτε να αναπτύξουν την κριτική τους και να πάρουν τα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης. Ρωτήστε τα τι ακούν, τι βλέπουν, τι πιάνουν, τι αισθάνονται.

The post Αυξήστε την δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών σας appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα