4+1 θεατρικά rewinds για τη σεζόν που ξεκινάει

Η φετινή θεατρική σεζόν ξεκινάει με μερικές παραστάσεις από την περασμένη σεζόν ή από το Φεστιβάλ Αθηνών που μόλις ολοκληρώθηκε. Πέντε παραστάσεις που έρχονται λοιπόν με φόρα και αξίζει να τις παρακολουθήσετε αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

1 ΑΠΟ 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Το ’21, του Άρη Μπινιάρη

Μετά το εκρηκτικό Θείο τραγί, ο Άρης Μπινιάρης και οι συνεργάτες του ανεβάζουν ένα ακόμα πιο hardcore punk ορατόριο,

με θέμα ένα ύψιστο παράδειγμα αντι-υλισμού, αντι-δογματισμού και αντι-κομφορμισμού: την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Υπερβαίνοντας την ιδέα του έθνους και του αίματος, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες μάχες και οπλαρχηγούς, αλλά εστιάζουν στην επανάσταση ως αέναο φιλοσοφικό αίτημα, δηλαδή στην τεκμηριωμένη θέληση του ανθρώπου να ζήσει ελεύθερος ή, αλλιώς, να πεθάνει. Επίσημα έγγραφα των Εθνοσυνελεύσεων, μαρτυρίες των ετών 1816-1834, αλλά και κείμενα εναντίον της Επανάστασης ακούγονται και τραγουδιούνται στο πιο ροκ μάθημα ιστορίας που παρακολουθήσατε ποτέ.

Στο Gazarte, από τέλη Οκτωβρίου.

Δείτε περισσότερα Galleries Mojo, του Θωμά Μοσχόπουλου

«Δεν έχουμε χάπια, δεν έχουμε πάγο… τελείως παρακμή»

Mετά την επιτυχία που σημείωσε πέρσι, το Mojo του Jez Βutterworth (1995), η ξέφρενη μαύρη κωμωδία-στα όρια του ροκ θρίλερ που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος , ανοίγει φέτος τη σκηνή του Πόρτα.

Η παράσταση που θύμισε κατά πολύ… ανάγνωση των πολιτικών και ψυχολογικών μοτίβων του Σαίξπηρ και του Πίντερ από τον Κουέντιν Ταραντίνο, θα επαναληφθεί μόνο για λίγες παραστάσεις.

Mοjo σημαίνει βρεμένος αλλά και σεξ απηλ, γοητεία και μάγια. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του, Jez Βutterworth: «Το αρχικό έναυσμα για το έργο ήταν μια συζήτηση που είχα με τον Μάλκολμ Μακ Λάρεν (μάνατζερ και μέντορα των Sex Pistols, ανάμεσα σε άλλα) για το Σόχο και τη σύγκρουση του πρώιμου ροκ με τo οργανωμένο έγκλημα.»

Έργο οξύ, βίαιο αλλά και με τόσο χιούμορ και σαρκασμό που ταράσσεσαι παράλληλα από γέλια και από φόβο… Φόβο και υστερία και ταυτόχρονα τη δαιμονική αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά! Η ουτοπία της επιτυχίας, η αίσθηση του εύκολου κέρδους σε ένα έργο που δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα από τον καταιγισμό και τη ρυθμολογία…

Δείτε περισσότερα Galleries Μεγάλη Χίμαιρα του Δ.Τάρλοου

«Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος του σκοτίζει το λογικό, όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο»

Μ. Καραγάτσης

Δείτε περισσότερα εδώ.

Δείτε περισσότερα Galleries Θέλω μια χώρα, της Μ.Κάλμπαρη

Η Μαριάννα Κάλμπαρη σκηνοθετεί στο Θέατρο Τέχνης, το σύγχρονο θεατρικό κείμενο του Αντρέα Φλουράκη «Θέλω μια χώρα», το οποίο είδαμε στο φεστιβάλ Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε περισσότερα Galleries «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το δίκιο του νερού»

Με μια παράσταση του Ανέστη Αζά, εγκαινιάζεται ο προγραμματισμός του Εθνικού θεάτρου, στο Υπόγειο του Ρεξ, στις 7 Νοεμβρίου και μάλιστα με ένα έργο πιο επίκαιρο παρά ποτέ.

Με αφετηρία τον πνιγμό έντεκα ανθρώπων τον Ιανουάριο του 2014 κοντά στο Φαρμακονήσι, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση για τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.
Ακολουθώντας την παράδοση του θεάτρου της πραγματικότητας, και μετά από πολύμηνη έρευνα, το έργο αξιοποιεί αφηγήσεις ανθρώπων που σχετίζονται με το συμβάν, και ισορροπεί ανάμεσα στην αναπαράσταση και την επί σκηνής μαρτυρία.

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: Θέατρα στην Αθήνα, θέατρο, παραστάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα