10 γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία

Πυρ, γυνή & θάλασσα, το τρίπτυχο της επικινδυνότητας και της πεμπτουσίας της ζωής.

Η καθεμία στην εποχή της, αναμετρήθηκε με τους καιρούς και τις δυνάμεις της και κατάφερε να κάνει κάτι καινοτόμο, να προσφέρει στον τομέα που την είλκυε και να μην τρομάξει με τις νέες προοπτικές που ανοίχθηκαν μπροστά της. Έδρασαν ανεξάρτητα με τις προσδοκίες που είχε η κοινωνία απέναντί τους και κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία ως σημαίνοντα παραδείγματα.

1 ΑΠΟ 10 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Αγνοδίκη

Η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα ιατρός, συγκεκριμένα μαία στην Αθήνα

του 4ου αι. Εκείνη την περίοδο της ιστορίας, οι νόμοι της Πολιτείας απογόρευαν ρητά την άσκηση ιατρικής από τις γυναίκες. Έτσι, η Αγνοδίκη φαίνεται πως ντυνόταν με ανδρικά ρούχα και επισκεπτόταν επίτοκες ή λεχώνες.

Δείτε περισσότερα Galleries Κλεοπάτρα

Από τις πλέον ισχυρές και «αιρετικές» φυσιογνωμίες της αρχαιότητας ήταν η σαγηνευτική τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου πριν παραδοθεί στους Ρωμαίους. Ερωτική και δαιμόνια, την ερωτεύτηκαν δυο από τους ισχυρότερους άνδρες της ιστορίας, ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος. Το τέλος της είναι επισήμως άγνωστο με πιθανότερο σενάριο να πέθανε από δηλητηριώδες δάγκωμα φιδιού.

Δείτε περισσότερα Galleries Ιωάννα της Λωραίνης

Η Ιωάννα της Λωραίνης σε ηλικία 18 ετών ήταν επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία τον οποίο και κέρδισε. Αιώνια παρθένα, είχε οράματα από 13 ετών και καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά στα 19 της μόλις χρόνια. Πλέον αναγνωρίζεται ως Αγία από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Δείτε περισσότερα Galleries Ada Lovelace

Βρετανίδα μαθηματικός και το μόνο νόμιμο τέκνο του ποιητή Λόρδου Βύρωνα. Είναι γνωστή για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ. Η συνεισφορά της αυτή θεωρείται σήμερα από τους ιστορικούς ως το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή.

Δείτε περισσότερα Galleries Harriet Beecher Stowe

Η συγγραφαέας του ιστορικού βιβλίου «η καλύβα του Μπαρμπά Θωμά». Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την καταπολέμηση της δουλείας τον 19ο αι. Έχει μάλιστα θεωρηθεί από τον Lincoln σημαντικός παράγοντας πίσω από το αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Δείτε περισσότερα Galleries Nancy Wake

Την αποκαλούσαν «the White Mouse», γιατί κατάφερνε να ξεγλιστρά από τους Γερμανούς κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Την είχαν μάλιστα επικηρύξει για 5 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Ειδικός πράκτορας & σαμποτέρ, έσωσε πάνω από 150 πιλότους και άντεξε 4 ημέρες τα βασανιστήρια της Γκεστάπο. Η Νεοζηλανδή κατάσκοπος μάλιστα κατάφερε να σκοτώσει με κινήσεις τζούντο έναν Γερμανό SS.

Δείτε περισσότερα Galleries Amelia Earhart

Αμερικανίδα αεροπόρος και πρώτη γυναίκα πιλότος που ταξίδεψε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό. Ένθερμη υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων, εξαφανίστηκε τον Ιανουάριου του’39 κατάφερε να ανεβάσει τις γυναίκες στα ουράνια.

Δείτε περισσότερα Galleries Marie Curie

Χημικός και φυσικός, ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ σε 2 διαφορετικούς τομείς των φυσικών επιστημών. Με σύμμαχο τον σύζυγό της, ανακάλυψε το ράδιο & το πολώνιο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Δείτε περισσότερα Galleries Rosa Parks

Αφρό-Αμερικανή μοδίστρα που στα μέσα της δεκαετίας του’50, με αφορμή την άρνησή της να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άντρα, έγινε η αιτία της πυροδότησης μιας νέας εποχής κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Δείτε περισσότερα Galleries Βαλεντίνα Τερέσκοβα

Η πρώτη γυναίκα που πέταξε στο διάστημα. Η σοβιετική κοσμοναύτιδα ήταν εργάτρια και αλεξιπτωτίστρια. Μετά από 2 χρόνια εντατικής προετοιμασίας, τον Ιούνιο του 1963 εκτοξεύθηκε με το «Βοστόκ 6» ως η μοναδική επιβάτιδα. Η πτήση της κράτησε περίπου 3 ημέρες.

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: changes, Marie Curie, γυναίκες

Keywords
Τυχαία Θέματα