Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στο Παρίσι

Στη σύγχρονη ελληνική και ιταλική δημιουργία επικεντρώνεται το Théâtre de la Ville του Παρισιού, με την τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ "Εργοτάξια της Ευρώπης" (Chantiers d'Europe), εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά του με αναγνώσεις νέων έργων, διαλέξεις-συζητήσεις και συναυλίες, αλλά και ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 15

Ιουνίου στο κέντρο του Παρισιού, στοχεύει στην αναζήτηση της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ταυτότητας, αναζητώντας τη συνεργασία με ανερχόμενους ανεξάρτητους καλλιτέχνες, επιδιώκοντας την προβολή νέων δημιουργικών δυνάμεων και τάσεων, χαρτογραφώντας έτσι τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δημιουργία.

Σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Théâtre de la Ville θα φιλοξενήσει τρεις ελληνικές θεατρικές ομάδες:

«Με τη συνεργασία αυτή ανοίγεται ένας νέος χώρος για εμάς στον οποίο μπορούμε να αναπτυχθούμε και στο μέλλον. Είναι μια αρχή, μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε το πεδίο δράσης των Ελλήνων δημιουργών. Εκπλήσσομαι που δεν το είχαμε κάνει νωρίτερα. Τώρα είναι η στιγμή να διορθώσουμε το λάθος μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο «άνθρωπος-κλειδί» του Théâtre de la Ville, Κλερ Βερλέ.

«Πρόκειται για το πρώτο αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας της Στέγης να προωθήσει και να προβάλλει εκτός συνόρων τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό κάνοντας πράξη τις προγραμματικές της δηλώσεις για "εξωστρέφεια" και διεθνείς συνεργασίες», ανέφερε η υπεύθυνη του τομέα θεάτρου και χορού, Κάτια Αρφαρά, η οποία όπως είπε, «σε αυτή τη σύμπραξη η Στέγη στηρίζει θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά το αφιέρωμα του στην σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική σκηνή».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Πόλη-κράτος» του θιάσου Κανιγκούντα, «Το διπλό βιβλίο» της ομάδας θεάτρου Pequod και το «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας blitz.

«Θέλαμε να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, γι’ αυτό και ήταν η κεντρική επιλογή μας για τον φετινό προγραμματισμό μας. Ήταν σημαντικό οι παραγωγές αυτές να απευθύνονται στην αισθητική του θεάτρου. Οι συγκεκριμένες είχαν νόημα, λόγο ύπαρξης και συνάφεια, ενώ διαφαίνεται το βλέμμα και το όραμα των καλλιτεχνών στη σύγχρονη ιστορία», εξήγησε η επιμελήτρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Théâtre de la Ville, Κλερ Βερλέ.

Το φεστιβάλ τέλος, περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κατά τη διάρκειά του θα γίνουν αναγνώσεις τριών ελληνικών έργων: η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.ΥΛ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, το «Βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη και η «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα