ΤΙΜΕ: Είναι μόδα τα tablets ή ήρθαν για να μείνουν;

Τι είναι ένα tablet και ποιος το χρειάζεται; Είναι τα tablet μια νέα πρόσκαιρη μόδα που θα ξεθωριάσει όπως έγινε και με τα Netbooks; Θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά PC; Υπάρχουν άλλα tablets στην αγορά πέρα από το iPad;

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το ΤΙΜΕ, η συνολική βιομηχανία των tablets

αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000.000 tablets θα έχουν πουληθεί μέχρι το τέλος του 2011 και περίπου 100.000.000 μέσα στο 2012. Η πλειοψηφία των συσκευών θα είναι iPads και υπάρχουν κάποιοι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό.

Ο πρώτος, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ είναι το «momentum» που έχει το iPad στην αγορά. Όταν δει κάποιος συνολικά το πώς «υιοθετούνται» τα προϊόντα θα δει ότι η ιστορία γενικά ευνοεί τον «αρχηγό» της αγοράς. Καθώς «ωριμάζουν» τα προϊόντα και οι καταναλωτές βιώνουν μια νέα κατηγορία προϊόντων, συνήθως πάνε προς το «σίγουρο στοίχημα», και αυτό, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το iPad. Το gadget της Apple είναι μακράν το καλύτερο tablet γενικής χρήσης και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Ωστόσο, τα tablets ανήκουν σε μια κατηγορία που ακόμα ωριμάζει, κι αυτό σύμφωνα με το ΤΙΜΕ πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό. Παρόλο που τα τεχνολογικά προϊόντα «υιοθετούνται» πιο γρήγορα από τις ώριμες αγορές, τα προϊόντα αυτά καθαυτά περνούν τη δική τους φάση ωριμότητας. Τα tablets δεν αποτελούν εξαίρεση και για αυτό οι αγοραστές θα κοιτάξουν πίσω και θα δουν πως το iPad ήταν το πρώτο tablet computer.

To iPad βέβαια δεν... παίζει μπάλα μόνο του καθώς υπάρχουν για παράδειγμα και τα Amazon Kindle Fire και Barnes & Noble Nook. Και τα δύο αυτά προϊόντα συγκρίνονται από τους κριτικούς με το iPad κι αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση. Στην πραγματικότητα τα Kindle Fire και Nook Tablets έχουν ένα ενδιαφέρον καθώς δεν προσπαθούν να συναγωνιστούν το iPad και ακολουθούν μια διαφορετική πορεία, αφού δημιουργήθηκαν με το μυαλό στο e-reading.

Το βιβλίο «The Innovator's Dilemma» του Clayton Christensen, βοηθά στο να κατανοήσουμε αυτή τη διαφορά καθώς ο συγγραφέας τονίζει πως οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα για να φέρουν κάποιες δουλειές εις πέρας. Αυτές οι δουλειές, αναφέρει το ΤΙΜΕ, μπορεί να είναι το γράψιμο, το διάβασμα, η δημιουργικότητα, η παραγωγή κλπ. Τα Kindle Fire και Nook Tablet κατασκευάστηκαν για συγκεκριμένες εργασίες ενώ το iPad είναι γενικής χρήσης, όπως ένα PC.

Καθώς αυτή η αγορά ωριμάζει οι καταναλωτές θα ξεκαθαρίσουν στους εαυτούς τους για τι χρειάζονται τα tablets. Σύμφωνα με το ΤΙΜΕ, τα tablets δεν είναι απλώς μια μόδα και σύντομα θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των καταναλωτών παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα