Στον προσωπικό μας λογαριασμό οι εισφορές μας στα Ταμεία!

Μαθαίνω ότι ένα βήμα πριν το… τυπογραφείο βρίσκεται το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την εργασία, μετά και τις τελευταίες διατυπώσεις/διορθώσεις από τον (καθ’ ύλην αρμόδιο) Νίκο Νικολόπουλο και τον (γραμματέα προγράμματος) Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Στη Συγγρού είναι πολύ περήφανοι για το πρόγραμμά τους συνολικά, έξτρα σούπερ περήφανοι δηλώνουν όμως για το κομμάτι της εργασίας, που –λένε- ότι περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες.

Μένει βέβαια να δούμε τι αντιδράσεις –θετικές και αρνητικές- θα προκαλέσουν στην κοινωνία οι προτεινόμενες αλλαγές, ιδιαίτερα στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από μια βόλτα που έκανα στην Καλλιθέα, αλίευσα –πάντως- δύο ιδέες πολύ «προχώ».

Πρώτον, αν («όταν», με διορθώνουν οι επιτελείς του Σαμαρά) η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, κάθε εργαζόμενος θα έχει τον προσωπικό του λογαριασμό, στον οποίο θα πιστώνονται οι εισφορές που του παρακρατούνται σε όλο τον εργασιακό του βίο. Σε αυτές θα προστίθενται οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές, συν ένα υψηλότατο επιτόκιο (οι «γαλάζιοι» υπολογίζουν ότι η απόδοση μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια του επιτοκίου μιας προθεσμιακής που θα εξασφάλιζε μεμονωμένα ο εργαζόμενος, αφού τα Ταμεία –συγκεντρώνοντας τις εισφορές- διαπραγματεύονται από πολύ ισχυρότερη θέση). Με τον τρόπο αυτό, ο εργαζόμενος θα έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που τον αφορούν, για να γνωρίζει πόσα έχει λαμβάνειν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Ετσι, δε θα μπορεί κανένας υπουργός καικαμία κυβέρνηση να κάνει λαθροχειρίες με τα λεφτά που έχουμε ήδη καταβάλει όλοι μας. Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να πατά «φρένο» στις επενδυτικές επιλογές που αφορούν τις δικές του εισφορές, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις υψηλού ρίσκου –όπως τα δομημένα ομόλογα- ή, αν δεν αποφεύγονται, να προχωρούν εν γνώσει και με τη συναίνεση του άμεσα ενδιαφερόμενου.

Το δεύτερο που άκουσα κι αν είναι «προχώ»! Τόσο, που δεν κατάφερα καν να το διασταυρώσω. Η «γαλάζια» ιδέα (υποτίθεται ότι) θέλει την Εργατική Κατοικία να αναστέλλει το πρόγραμμά της για αγορά/ανοικοδόμηση εργατικών κατοικιών, επί όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση. Το ποσό που θα εξοικονομηθεί, θα διανεμηθεί –με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια (προσοχή εδώ, κι άλλοι μας έλεγαν για «αυστηρά κριτήρια» και αποδείχθηκε ότι μας κορόιδευαν)- σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους επειδή τους λείπουν 100 ευρώ για να συμπληρώσουν τη μηνιαία δόση για το στεγαστικό τους. Το σχέδιο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα δεσμεύονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή στεγαστικών και δε θα είναι στην ευχέρεια του δικαιούχου να χρηματοδοτήσει άλλες υποχρεώσεις του. Η πηγή μου εξηγεί ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να αποφευχθούν τα φαινόμενα που έζησαν οι ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια, όταν 500.000 οικογενειάρχες έχασαν τα σπίτια τους για μερικά δολάρια. Τότε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μισά σπίτια γύρισαν στις τράπεζες κατεστραμμένα. Διότι, η οργή του ανθρώπου που χάνει το σπίτι του δεν… παίζεται: πουλούσαν στους παλιατζήδες ό,τι μπορούσαν (από λαβομάνους και κουφώ

Keywords
Τυχαία Θέματα