Η ιστορία των χακτιβιστών: Από την πρώτη επίθεση το 1989 έως τους Anonymous

Το 2011 αποτέλεσε την πιο "δυνατή" χρονιά των χακτιβιστών και το 2012 η δράση τους να χτυπήσει "κόκκινο". Ποιοι είναι όμως οι χακτιβιστές και σε τι διαφέρουν από τους χάκερς;

Οι χακτιβιστές χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για να παραβιάσουν συστήματα ασφαλείας για να διαμαρτυρηθούν ή να πάρουν πολιτικές θέσεις. Το κίνητρο και ο σκοπός τους δεν είναι οικονομικός. Δε θέλουν δηλαδή να βγάλουν κέρδη από την επίθεση.

Την Τρίτη, ο Shawn Henry, ένας πράκτορας του FBI

πο σύντομα θα αφήσει τη θέση του δήλωσε ότι η δύναμη των χακτιβιστών είναι πιο μεγάλη απ' ότι φανταζόμαστε και είναι δύσκολο να τη σταματήσουν οι κυβερνήσεις.

Η πιο γνωστή ομάδα χακτιβιστών αυτή τη στιγμή είναι οι Anonymous οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να κάνουν επιθέσεις στα πιο ισχυρά και "κλειστά" κυβερνητικά sites αλλά και σε σελίδες παιδικής πορνογραφίας.

Η ιστορία όμως των χακτιβιστών ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Όπως θα δείτε στο επόμενο infographic η πρώτη επίθεση χακτιβιστών που έγινε ποτέ ήταν το 1989 από τους W.A.N.K. οι οποίοι κατάφεραν να εμφανίσουν στην αρχική σελίδα μεγάλων site τα αρχικά τους. Οι W.A.N.K. διαμαρτύρονταν κατά των πυρηνικών.

Οι χακτιβιστές δεν θέλουν να συνδέονται με τους χάκερς και διακρίνονται σε τρία είδη: Τους χακτιβιστές με λευκό "καπέλο", με γκρι "καπέλο" και με μαύρο "καπέλο" ανάλογα με τη δράση τους. Οι πέντε χώρες που έχουν δεχτεί τις περισσότερες επιθέσεις από χακτιβιστές είναι η Αμερική, η Βρετανία, η Νιγηρία, ο Καναδάς και η Κίνα.

Δείτε το σχετικό infographic



Keywords
Τυχαία Θέματα