Έρευνα: Μια γενιά κολλημένη στις οθόνες

Οι γονείς που είναι «κολλημένοι» στους υπολογιστές, τα iPads και τα smartphones, «καταδικάζουν» και τα παιδιά τους σε μια ζωή κολλημένη σε οθόνες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. Aric Sigman, που κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτήν την νέα τεχνολογική πραγματικότητα των media.

Όπως τονίζει, μάλιστα, από τις έρευνές του προέκυψε πως αυτή η «παθητική

άσκηση του γονεϊκού ρόλου» (με γονείς που είναι συνεχώς απασχολημένοι με την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα κινητά τους) μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά αισθήματα παραμέλησης.

Μιλώντας σε ομάδα Βρετανών επιστημόνων και γιατρών, ο Δρ. Aric Sigman υπογράμμισε ότι αυτή η συμπεριφορά οδηγεί κατ' επέκταση σε εθισμό των παιδιών σε κάθε είδους οθόνες, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες και άλλα παθολογικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά, παιδιά ηλικίας 12-15 ετών περνούν κατά μέσο όρο περισσότερες από 6 ώρες ημερησίως μπροστά από οθόνες, κάτι που οδήγησε τον Δρ. Aric Sigman στο να ζητήσει την απαγόρευση της τηλεόρασης για τα βρέφη.

Ο ψυχολόγος τονίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν αναλάβει οι «ψηφιακές baby sitter» και προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους στην υγεία που προκαλούνται από αυτού του είδος την ανατροφή. Μεταξύ άλλων αναφέρει: παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή πίεση, δυσκολία στη συγκέντρωση και χαμηλή απόδοση στην ανάγνωση και τα μαθηματικά, αυτισμός και διαταραχές ύπνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα