Εκτενές αφιέρωμα των New York Times στους τσολιάδες του Συντάγματος!

Ένα μεγάλο ρεπορτάζ - αφιέρωμα στους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο δημοσιεύουν σήμερα οι New York Times.

Η δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Suzanne Daley ξεκινά το κείμενό της αναφέροντας ότι «δεν είναι εύκολο να είσαι μέλος της Προεδρικής Φρουράς στην Ελλάδα, να είσαι δηλαδή ένας από τους στρατιώτες που φορώντας παραδοσιακές στολές στέκονται ακίνητοι μπροστά στο

Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

«Τα ακίνητα πόδια, τα ιδρωμένα φρύδια και η περιέργεια των νέων, που κλωτσούν τους φρουρούς για να δουν αν είναι πραγματικά ζωντανοί, είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους. Διότι το Μνημείο είναι ακριβώς μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Πλατεία Συντάγματος, το σημείο όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα λόγω της επιβολής μέτρων λιτότητας», συνεχίζει.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι οι φρουροί μπορούν να κινηθούν μόνο μία φορά κάθε 30 λεπτά - και τότε μόνο με αργά τελετουργικά βήματα και γίνεται σύγκριση με τους φύλακες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου μπορούν να κινηθούν κάθε 10 λεπτά.

Για τις ταραχές που ξεσπούν συχνά, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, στο Σύνταγμα, η αρθρογράφος αναφέρει ότι οι Εύζωνες δεν μετακινούνται παρά μόνο όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο.

Μάλιστα, αναφέρει ως παράδειγμα, τις πρόσφατες διαδηλώσεις όπου η Φρουρά μετακινήθηκε μόνο όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ένα από τα δύο φυλάκια του Άγνωστου Στρατιώτη.

Όσο για τα δακρυγόνα;

«Τους δίνουμε οφθαλμικές σταγόνες» δηλώνει στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Πέτρος Μηλιόπουλος, επικεφαλής του τάγματος.

«Το να είσαι στην Προεδρική Φρουρά θεωρείται τιμή και έχει και μερικά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι ότι το τάγμα στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Για πολλούς νέους στρατιώτες, είναι πολύ καλύτερο αυτό από το να εξοριστούν στην μακρινή Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, για παράδειγμα», συμπληρώνει το ρεπορτάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα