«Έφυγε» ο Ντίνος Κατσουρίδης

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε σήμερα το πρωί ο πολύ σημαντικός σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ Ντίνος Κατσουρίδης. Τον τελευταίο καιρό η υγεία του ήταν αρκετά βεβαρυμένη και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ''Ερυθρός Σταυρός'', καθώς έπασχε από καρκίνο.

Γεννημένος στη Λευκωσία το 1927, ο Ντίνος Κατσουρίδης

σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου (1952), ενώ είχε ακόμα σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και νομική.

Μυήθηκε στον κινηματογράφο από τον Γρηγόρη Γρηγορίου, ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία Πικρό Ψωμί.

Στη συνέχεια και για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα βρεθεί στην Φίνος Φιλμ όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής: Tζαβέλλας, Σακελλάριος, Aυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης.

Προτού περάσει ο ίδιος στην σκηνοθεσία το 1960, ο Ντίνος Κατσουρίδης δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε πολλές ταινίες όπως: Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, Η ωραία των Αθηνών, Το αμαξάκι και Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο. Ήταν ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σκηνοθέτησε το νουάρ ''Έγκλημα στα παρασκήνια'', ενώ από το 1970 μέχρι το 1982 ο Κατσουρίδης σκηνοθέτησε τον Θανάση Βέγγο σε εννέα ταινίες, με πιο γνωστή το Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;.

Τα τελευταία χρόνια ο σημαντικός αυτός άνθρωπος του ελληνικού κινηματογράφου, ασχολείτο κυρίως με το μοντάζ και τη διεύθυνση φωτογραφίας, συνεργαζόμενος με τον Παντελή Βούλγαρη στο Ακροπόλ και το Όλα είναι δρόμος

.

Keywords
Τυχαία Θέματα