Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στο Τσερνομπίλ

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ (26 Απριλίου 1986), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων του το επεισόδιο με τίτλο «ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ» από τη σειρά εκπομπών «ΑΝΘΡΩΠΟΙ», με τη Σεμίνα Διγενή, παραγωγής 1998.

Η εκπομπή εξετάζει τα αίτια και τις συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή της Ρωσίας και την Ελλάδα, μέσα από αρχειακά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις. Διερευ-νώνται

οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τόσο των θυμάτων που επλήγησαν άμεσα, όσο και οι μακροχρόνιες που συνδέονται με την εμφάνιση ειδών καρκίνου και τις μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και στους κινδύνους που συνεπάγεται η λειτουργία πυρηνικών σταθμών στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως στο Κοζλoντούι της Βουλγαρίας και το Ακούγιου της Τουρκίας. Επι-σημαίνονται επίσης οι αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον από τη διακίνηση πυρηνικών αποβλήτων στις θάλασσες.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο διευθυντής Α΄ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του «Αγίου Σάββα» και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Ρηγάτος, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace Κώστας Δόμβρος, ο πυρηνικός φυσικός στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας του «Δημόκριτου» Παναγιώτης Κριτσίδης και ο τότε Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Θεόδωρος Κολιοπάνος, παρέθεσαν στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες του ατυχήματος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ραδιομόλυνσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα