Αφιέρωμα της ΕΡΤ στη Δόμνα Σαμίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της Δόμνας Σαμίου, μιας από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ».

Στο ντοκιμαντέρ,

η Δόμνα Σαμίου επικεντρώνεται στο 1966, χρονιά κατά την οποία ερ-γαζόταν στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα για να καταγράψει και να διασώσει στο μαγνητόφωνό της την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Αναφέρεται στους πρόσφυγες γονείς της, στην αγάπη που καλλιέργησε από παιδί για την παραδοσιακή μουσική, στη μακρόχρονη μαθητεία της δίπλα στον μεγάλο μουσικοδιδάσκαλο Σίμωνα Καρά, στη συνεργασία της με τη δισκογραφική εταιρεία «ΛΥΡΑ» του Αλέκου Πατσιφά και στη γνωριμία και συνεργασία της με τον νεαρό τότε Διονύση Σαββόπουλο.

Παράλληλα με την αφήγηση, ξεδιπλώνονται μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό τα γεγονότα μιας σημαντικής χρονιάς, όπως η δίκη της συνωμοτικής οργάνωσης Αξιωματικών «ΑΣΠΙΔΑ», η ανατροπή της κυβέρνησης του Στέφανου Στεφανόπουλου, το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα κ.ά. Στη διάρκεια της εκπομπής, η Δόμνα Σαμίου αναφέρεται εκτενώς στον αγώνα της να καταγράψει και να διασώσει την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ενώ ερμηνεύει δημοτικά τραγούδια με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα