Jon Henley: Ο ρεπόρτερ του Guardian που «κατάλαβε» τους Έλληνες!

Ο δημοσιογράφος Jon Henley της βρετανικής εφημερίδας Guardian βρέθηκε στη χώρα μας για μία εβδομάδα και μίλησε με δεκάδες Έλληνες που ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταποκριτές του ξένου τύπου που βρέθηκαν στην χώρα μας και δεν μπήκαν στον κόπο να προσπαθήσουν να καταλάβουν, ο Henley ξόδεψε όλο του το χρόνο μιλώντας με τους Έλληνες.

Όχι για την μιζέρια

τους, αλλά για τις δράσεις τους: Όσα κάνουν και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση. Τις πρωτοβουλίες που οργανώνουν για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.

«Αυτό που αποκόμισα από τα ρεπορτάζ που έκανα σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη κατά την 7ήμερη παραμονή μου στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες γίνονται εφευρετικοί, δημιουργικοί, καινοτόμοι προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό» δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Σίγουρα οι πολίτες εξακολουθούν να είναι πολύ θυμωμένοι διότι υποφέρουν – αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να παίρνουν μισθό 600-700 ευρώ – αλλά επικεντρώθηκα στις κινήσεις αλληλεγγύης των Ελλήνων. Σε καινοτόμες και έξυπνες δράσεις που έχουν οργανώσει για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.

Στα 16 (!) ρεπορτάζ που έκανε μέσα σε μόλις 7 ημέρες ξεχωρίζει το «Μπορούμε», μια κίνηση πολιτών οι οποίοι συλλέγουν φαγητά που περισσεύουν από εστιατόρια και τα δίνουν σε ιδρύματα και οργανισμούς.

«Γνώρισα επίσης την ομάδα Tutorpool, τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στους μαθητές. Είναι μια κίνηση που οργανώθηκε μέσω του twitter και σήμερα έχει φτάσει τους 500 εθελοντές, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό μέσω skype. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα προσπάθεια».

Τι ήταν όμως αυτό που τον εντυπωσίασε περισσότερο;

«Συνάντησα πολλούς νέους επαγγελματίες, μορφωμένους, που έλεγαν "ναι, θα μπορούσα να φύγω για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό" αλλά τελικά επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα διότι αισθάνονται ότι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα τους».

Διαβάστε επίσης:

Ιστορίες απλών Ελλήνων πρωταγωνιστούν στη Guardian

Guardian: Οι νέοι Έλληνες βλέπουν το μέλλον τους να γίνεται καπνός

Guardian: Αφιέρωμα στα ελληνικά φροντιστήρια και το κίνημα Tutorpool

Guardian: Αφιέρωμα στους Έλληνες της κρίσης και της αλληλεγγύης!

Keywords
Τυχαία Θέματα