Το πιο παράλογο πρόστιμο!

Η μείωση των εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα, αποτελεί προτεραιότητα όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών, ειδικότερα στην Ευρώπη. Τα όρια είναι ιδιαίτερα αυστηρά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον όλες οι εταιρείες τοποθετούν στα νέα τους μοντέλα, συστήματα εξοικονόμησης καυσίμου όπως το start/stop. Ωστόσο, επειδή η τεχνολογία αυτή είναι σχετικά πρόσφατη, τα περισσότερα οχήματα είναι ρυπογόνα.

Το Λονδίνο θεωρείται μια από τις πόλεις με την μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και κατ΄ επέκταση με τα περισσότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με έρευνα, αν όλοι απενεργοποιούσαν τον κινητήρα του οχήματος τους, κάθε φορά που σταματούσαν στο κέντρο της πόλης, οι εκπομπές ρύπων θα μειώνονταν κατά 100.000.000 κιλά ετησίως.

Γι αυτό, ο Δήμος της αγγλικής πρωτεύουσας προτρέπει μια διάφορες καμπάνιες τους οδηγούς να σβήνουν τις μηχανές των οχημάτων τους, όταν σταματούν σε ένα φανάρι για παράδειγμα. Επειδή όμως αυτό ελάχιστοι θα το κάνουν και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αρμόδιοι, σκέφτηκαν ένα άλλο τρόπο για να έχει επιτυχία η ιδέα τους. Να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους δεν το πράττουν!!

Με λίγα λόγια, αν η Δημοτική Αστυνομία αντιληφθεί ότι ένας οδηγός που είναι ακινητοποιημένος στο κέντρο της πόλης λόγω μποτιλιαρίσματος και δεν έχει σβήσει τον κινητήρα, θα του επιβάλλει πρόστιμο που θα φθάνει και τις 80 λίρες! Το θέμα όπως είναι φυσικό έχει πάρει διαστάσεις στο Λονδίνο, καθώς είναι παράλογο να επιβάλλεται για τέτοιο λόγο πρόστιμο.

Λουκάς Παπαλάμπρος
Keywords