Πώς θα πεις μια ιστορία; Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τη Σώτη Τριανταφύλλου

Πώς αρχίζουμε μια ιστορία; Πώς στήνουμε μια πλοκή σε 20 αράδες; Πώς εμπλουτίζουμε την πραγματικότητα και τα βιώματα με μυθοπλαστικό υλικό; Πώς επεξεργαζόμαστε τη γλώσσα μας με σκοπό την ακρίβεια, τη σαφήνεια, τη συντομία;Από τις 14 Οκτωβρίου και μέσα σε 10 τρίωρες συναντήσεις, οι συγγραφείς Κώστας Κατσουλάρης και Σώτη Τριανταφύλλου αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στην τέχνη της δημιουργικής γραφής.

Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις τεχνικές αφήγησης ιστοριών, δηλαδή ένα σύνολο γνώσεων και πρακτικών που έχουν παγιωθεί από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, σε ό,τι αφορά
την αφηγηματική λογοτεχνία, εκείνη που βασίζεται στην ανάπτυξη μιας ωραίας ιστορίας, με χαρακτήρες, πλοκή και έντονη δράση.

Εκτός από τα παραπάνω, που διαμορφώνουν ένα ευρύ corpus γνώσεων και τεχνικών, το σεμινάριο-εργαστήριο θα αναπτυχθεί μέσα από πρακτικές ασκήσεις με στόχο την αντιμετώπιση στην πράξη ορισμένων βασικών θεμάτων του story telling, όπως για παράδειγμα:

Πώς να στήνεις μια πλοκή σε 20 αράδες.Πώς αρχίζουμε μια ιστορία.Πώς εμπλουτίζουμε την πραγματικότητα και τα βιώματα με μυθοπλαστικό υλικό.Πώς επεξεργαζόμαστε τη γλώσσα μας με σκοπό την ακρίβεια, τη σαφήνεια, τη συντομία.Πότε η «γλώσσα μας» προχωράει την ιστορία μας και πότε την κάνει να βαλτώνει: Η δύναμη του ρήματος.Πώς χτίζουμε χαρακτήρες. Πώς χτίζουμε τους δεύτερους χαρακτήρες σε σχέση με τον κεντρικό ήρωα. Πώς δίνουμε στον κάθε χαρακτήρα κάτι ξεχωριστό, κάτι που τον κάνει διακριτό, ενδιαφέροντα, ξεκάθαρο.Πώς γράφουμε ζωντανούς και φυσικούς διαλόγους.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Ο τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι ο πολυχώρος εκδηλώσεων του κινηματογράφου Άνεσις (Λ. Κηφισίας 14 Αμπελόκηποι – Μετρό: Αμπελόκηποι), στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων του DASEIN LAB την περίοδο 2013-2014 @ ANESIS.
ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00, στον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 350 ευρώ κατ' άτομο. Για εν ενεργεία φοιτητές μέχρι 28 ετών και ανέργους το κόστος συμμετοχής είναι 250 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες: εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα