Ο Χρυσοθήρας του Τσάρλι Τσάπλιν στο Μέγαρο, με συνοδεία ζωντανής μουσικής

11:14 5/3/2018 - Πηγή: Monopoli

Η προβολή της ταινίας "Χρυσοθήρας" θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και τον Στάθη Σούλη στη μουσική διεύθυνση.

Μετά τον Νοσφεράτου, είναι η σειρά του Χρυσοθήρα να φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, την Παρασκευή 2 Μαρτίου και ώρα 20:30, με τον Στάθη Σούλη στη μουσική διεύθυνση. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι στη συγκεκριμένη ταινία ο Τσάρλι Τσάπλιν

δεν είναι μόνο ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής, αλλά υπογράφει και τη μουσική. Το κλασικό αριστούργημα του 1925 επενδύθηκε μουσικά το 1942 από τον ίδιο, με την βοήθεια του Μαξ Τερ και ενορχηστρωτών.

Ο Τσάπλιν έκοψε κάποια σημεία της ταινίας, αφαιρώντας ειδικότερα τις κάρτες τίτλων της εποχής του βωβού κινηματογράφου και ηχογράφησε με τη δική του φωνή μια αφήγηση. Έπειτα, συνέθεσε τη δική του μουσική για την ταινία όπου συμπεριέλαβε κάποια γνωστά κλασικά θέματα.

Ο Τίμοθι Μπροκ που υπογράφει τη διασκευή για προβολή με ζωντανή ορχήστρα την οποία θα ακούσουμε αναφέρει: "η μουσική αυτής της ταινίας περιλαμβάνει όλα όσα αγαπώ περισσότερο στη γραφή του Τσάπλιν. Είναι τόσο εξαιρετικά ελεύθερη και, στα αυτιά μου, είναι από τις βαθύτερες και σκοτεινότερες μουσικές ταινίας του. (...) Όπως στις περισσότερες ταινίες του Τσάπλιν, η μουσική υπηρετεί κατά πρωταρχικό λόγο την επιτυχία της εικόνας. Τον Τσάπλιν απασχολούσε η μουσική που δεν ήταν απλά κατάλληλη, αλλά που φόρτιζε τη σκηνή με το απαιτούμενο περιεχόμενο".

Ο «Χρυσοθήρας» συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ ο Τσάπλιν μέχρι το τέλος της ζωής του έλεγε ότι θα ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος γι΄αυτήν ακριβώς την ταινία.

Keywords
Τυχαία Θέματα