Κατασκευάζοντας μια ταινία: Σεμινάριο σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο 92 Art

Το 92 Art παρουσιάζει ένα εκτεταμένο σεμινάριο με αντικείμενο τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα.Στο σεμινάριο συνδυάζεται η θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου. Οι μαθητές μετά από μια σειρά προβολών, ασκήσεων και master classes, καλούνται να κατασκευάσουν μια μικρού μήκους ταινία αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας. Πριν από την προετοιμασία για
το γύρισμα των ταινιών, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου καθώς και παρουσιάσεις με διάφορους καλεσμένους από τον χώρο του σινεμά.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον από ένα masterclass που θα αφορά τη Διεύθυνση Φωτογραφίας, το Μοντάζ και την Υποκριτική από επαγγελματίες του χώρου.

Η δομή των μαθημάτων έχει ως εξής:

Πρώτο Μέρος
Στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούνε με την προβολή, ανάλυση ταινιών και τη θεωρητική διδασκαλία του κινηματογράφου. Οι ταινίες πάνω στις οποίες θα δουλέψουνε οι συμμετέχοντες θα αποτελέσουν το αντικείμενο των ασκήσεων: Ο κάθε μαθητής, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης ή/και καλλιτεχνικός συντελεστής θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια σκηνή ή μια συρραφή από σκηνές της επιλογής του στο μάθημα, λειτουργώντας κάτω από συνθήκες γυρίσματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο συμμετέχων στο σεμινάριο θα μπορεί να σκηνοθετήσει ή να ερμηνεύσει μια σκηνή, επεμβαίνοντας ουσιαστικά και δημιουργικά σε ένα κινηματογραφικό έργο υπό μορφή άσκησης. Να βάλει τη δική του οπτική σε μια κλασική σκηνή, ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών μπροστά από την κάμερα, σκηνοθετική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση κλπ). Να αποκτήσει δηλαδή την πρωταρχική εμπειρία.

Οι μαθητές θα χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τη σκηνή πάνω στην οποία θα δουλέψουν. Μετά από μια πρώτη προσέγγιση στην εκάστοτε σκηνή, οι ασκήσεις θα κινηματογραφούνται από τους ίδιους τους μαθητές έτσι ώστε να αποκτούν και πρακτική τριβή με τα τεχνικά ζητήματα του γυρίσματος μιας ταινίας (ντεκουπάζ, γωνίες λήψης κτλ.), δρώντας ενεργά ως σκηνοθέτες. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά απλών ασκήσεων στη συγγραφή μιας ιστορίας, θα ψάχνουμε τα βασικά ζητούμενα ενός ηθοποιού μέσα σε ένα ρόλο και μια συγκεκριμένη σκηνή.

Θεματικές ενότητες πρώτου μέρους
- Κάστινγκ
- Συμπεριφορά ηθοποιού στο γύρισμα
- Μικρο-υποκριτική
- Τι ζητάει ένας χαρακτήρας σε ένα σενάριο;
- Πώς αυτό έρχεται στο προσκήνιο από τον ηθοποιό;
- Συγγραφή ιστορίας μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα (κομμάτι ταινίας, κεντρικό χαρακτήρα, μια ενδεικτική φωτογραφία), περιγραφή χαρακτήρα που προκύπτει μέσα από σενάριο ή/και δεδομένα.

Δεύτερο Μέρος
Απώτερος σκοπός του πρώτου μέρους είναι το γύρισμα μιας μικρού μήκους ταινίας εξ ολοκλήρου από τους μαθητές στο δεύτερο μέρος των μαθημάτων. Βασισμένοι στην προηγούμενη εμπειρία, οι μαθητές θα οργανώσουν, θα προετοιμάσουν και εντέλει θα γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους. Κατόπιν, η ταινία θα μονταριστεί, θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμη για προβολή, ακόμη και εκτός σεμιναρίων (για παράδειγμα σε κάποιο Φεστιβάλ). Το σενάριο της ταινίας που θα γυριστεί, θα βασίζεται σε ιδέες των μαθητών και θα έχει προετοιμαστεί και τελειοποιηθεί στα πλαίσια του μαθήματος.

Θεματικές ενότητες δεύτερου μέρους
- Τελική Γραφή Σεναρίου/Σεναρίων που πρόκειται να γυριστούν
- Ντεκουπάζ/Shooting Script: Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας
- Προπαραγωγή-Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας (ανεύρεση χώρων, πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές)
- Γύρισμα της ταινίας
- Μοντάζ / Αποπεράτωση της ταινίας
- Προβολή της ταινίας

Σχετικά με το μάθημα
Στα πλαίσια του σεμιναρίου ΔΕΝ θα γίνουν μαθήματα χειρισμού κάμερας και προγραμμάτων μοντάζ. Το σεμινάριο κατευθύνεται προς την κατασκευή μιας ταινίας και όχι την εκμάθηση τεχνικών ζητημάτων. Τα μόνα τεχνικά ζητήματα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι ότι όσα έχουν άμεσα να κάνουν με το σκηνοθετικό ύφος μιας ταινίας και αυτά από την πλευρά του σκηνοθέτη και όχι του τεχνικού.

Στο τέλος των μαθημάτων, κάθε ένας που θα έχει παρακολουθήσει όλο το σεμινάριο θα έχει μια πλήρη εικόνα του πώς γυρίζεται μια ταινία.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Ενδεικτικές ώρες και ημέρες
Τρεις (3) ώρες την εβδομάδα για τρεις μήνες για το πρώτο μέρος
Τρεις (3) ώρες την εβδομάδα για τρεις μήνες για το δεύτερο μέρος

Ιnfo
Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα: 6944 446690 & 6932906691 ή στείλτε μας email στο [email protected] γράφοντας τα στοιχεία επικοινωνίας σας και το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει.
Κόστος: 55 ευρώ/μήνα + Φ.Π.Α.
Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος 2014
(Οι μέρες & ώρες των μαθημάτων θα συμφωνηθούν μεταξύ του διδάσκοντα και των μαθητών.)
Χώρος διεξαγωγής: Χώρος Τέχνης 92 Art
(Αρτέμωνος 92, Δάφνη. 5 λεπτά από τη στάση του μετρό "Άγιος Ιωάννης").
Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα