Δημιουργική παρέμβαση στην πόλη με ζωγραφιές παιδιών

Τα παιδιά, μέσω ενός εργαστηρίου εικαστικής έκφρασης του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, συνεργάστηκαν για να αλλάξουν την εικόνα της πόλης, με εικαστική παρέμβαση στο ιστορικό βαγόνι τραμ της στάσης τραμ "Κασομούλη", στο Νέο Κόσμο.Στόχος του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε 1 και 8 Απριλίου, ήταν η ανάπτυξη μιας εκπαιδευτικής δράσης με θέμα τη σχέση του πολίτη/παιδιού με το δημόσιο χώρο και το αστικό τοπίο. Η προεργασία έγινε σε προσωπικό
επίπεδο, με κάθε παιδί ξεχωριστά και εξελίχθηκε σε ομαδική εργασία.

Στην 1η συνάντηση, την Κυριακή 1η Απριλίου, τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν με μαρκαδόρους εικόνες με θέμα τη γειτονιά τους, τους φίλους και τα αγαπημένα τους αντικείμενα, και να αντιληφθούν με ποιον τρόπο η γειτονιά τους αποτελεί κομμάτι ενός σύγχρονου αστικού τοπίου ή πώς το κάθε μικρό προσωπικό/οικείο αντικείμενο μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου συλλογικού έργου. Στη συνέχεια, αφού μεγέθυναν και φωτοτύπησαν τις δημιουργίες τους, ανέλαβε δράση όλη η ομάδα, δημιουργώντας μια τεράστια σύνθεση που τοποθετήθηκε σε μορφή αφισοκόλλησης στο δημόσιο χώρο γύρω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί την αφισοκόλληση ως εικονογράφηση της πόλης και η οποία συναντάται πολύ συχνά στο σύγχρονο γκραφίτι.

Στη 2η συνάντηση, την Κυριακή 8 Απριλίου, τα παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 ετών, τοποθέτησαν τα έργα τους, αφού είχαν προεπιλέξει ως ομάδα κάποια από αυτά, στο βαγόνι του τραμ της στάσης "Κασομούλη". Η δράση των παιδιών ευαισθητοποίησε τους γονείς αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον τρόπο εργασίας της ομάδας.

Το παλιό και ιστορικό βαγόνι του τραμ επιλέχθηκε επειδή εμπεριέχει το στοιχείο του αναπάντεχου, και η η παρέμβαση σε αυτό είχε έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, αφού η αφισοκόλληση συνεχίστηκε και στον τοίχο της πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Βολταίρου και Ντουρμ, δίπλα από το τραμ. Επιπλέον, εξυπηρέτησε την ιδέα του ταξιδιού-animation, αφού οι επιβάτες του τραμ θα μπορούν να βλέπουν εν κινήσει τα σχέδια-έργα των παιδιών.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον εικαστικό Ανδρέα Κασάπη, σκηνογράφο της παράστασης χορού Era poVera, η οποία παρουσιάστηκε στη Στέγη, από τις 22 Μαρτίου έως και τις 8 Απριλίου.
Επικεφαλής του εργαστηρίου ήταν η Μυρτώ Λάβδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα