Ζυμώσεις στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά -Η Λεπέν ρίχνει γέφυρες στη Μελόνι

Λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές της ερχόμενης εβδομάδας η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα.

Η ομάδα αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ακροδεξιά προβλέπεται να τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται έντονες αμφιβολίες αναφορικά με το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν ως

διασυνοριακές πολιτικές ομάδες, αφού πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα, ιδιαίτερα όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόταση της Λεπέν προς τη Μελόνι

Η πρόταση της Λεπέν προς τη Μελόνι -λίγες μέρες μετά τη ρήξη των σχέσεων με τη γερμανική Afd- είναι απλή και θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, η Λεπέν πρότεινε: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Η Μελόνι, την οποία φλερτάρει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν μετέχει προς το παρόν στην παράταξη Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Ταευρωπαϊκάακροδεξιάκόμματα

Το άνοιγμα της Λεπέν προς τη Μελόνι έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποπομπή της γερμανικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) από την ευρωομάδα ID μετά από μια σειρά σκανδάλων που κατέστησαν παρία το κόμμα. Η ID περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που συμμετέχει με εκείνο της Μελόνι και την κεντροδεξιά Forza Italia στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα ακροδεξιά κόμματα είναι σήμερα χωρισμένα σε τέσσερις αδρές ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις ευρωεκλογές είναι το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν συνεργάζονταν όλα μαζί -κάτι που εξακολουθεί να φαντάζει απίθανο-, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την υπ’ αριθμόν δύο δύναμη στην Ευρωβουλή.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Όπως σημειώνει το Politico, oι τελευταίες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά κάνουν λόγο για 68 έδρες για το ID και 71 για το ECR, δηλαδή 139 ευρωβουλευτές επί συνόλου 720. Η AfD οδεύει προς τις 17 έδρες και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζονται για την προς το παρόν μη ενοποιημένη ευρωπαϊκή Ακροδεξιά.

Ο μέσος όρος τωνδημοσκοπήσεων του Politicoτοποθετεί το κεντροδεξιό ΕΛΚ σετροχιά κατάκτησης 174 εδρών, με τουςΣοσιαλιστές και τους Δημοκράτες (S&D)να οδεύουν προς 144 έδρες.

Ο πρώην πρωθυπουργόςτης Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τουσυντηρητικού PiS στο ECR έχει επίσης αφήσειτην πόρτα ανοιχτή για μια μεγάλησυσπείρωση στη δεξιά και εικάζεταιευρέως ότι ο Όρμπαν θα εντάξει στην ίδιαομάδα το Fidesz μετά τις ευρωεκλογές.

Όλες αυτές οι συγχωνεύσεις και ανασχηματισμοί είναι πολύπλοκες και ευάλωτες σε μετεκλογικές συμφωνίες και διαφωνίες, καθώς οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι στο ECR, επί παραδείγματι, δεν θέλουν να συμμαχήσουν με εθνικιστές Ούγγρους που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Θα χρειαστούν μεγάλες πολιτικές ζυμώσεις και επαναπροσδιορισμοί για να επιστρέψει η AfD στη σκηνή.

Διπλή νίκη για τη Λεπέν μια συνεργασία με τη Μελόνι

Μολονότι ηαποπομπή της AfD μείωσε τις δυνάμεις τουID, έχει ανοίξει πόρτες για τη Λεπέν. ΗΑfD και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωσητης Λεπέν θεωρούνταν εδώ και καιρό πολύακραία κόμματα για συνεργασία.

Η συνεργασία με την Μελόνι θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να αποτελέσει διπλή νίκη για τη Λεπέν, αφού από τη μία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια παράταξη ικανού αριθμού ψήφων για να επηρεάζουν την ατζέντα της Ευρώπης και από την άλλη να εμφανίσουν την Ακροδεξιά ως κυρίαρχη δεξιά στα μάτια της κοινής γνώμης, κάτι για το οποίο «καίγεται» η Λεπέν πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία σε τρία χρόνια.

Στη συνέντευξή της στην Corriere della Sera η Λεπέν αρνήθηκε ότι η ρήξη των σχέσεων με την AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπούσε στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη. Ενώ αναφορικά με τη Μελόνι σημείωσε: «Πιστεύω ότι εκείνη και εγώ συμφωνούμε στα ουσιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας».

Η Μελόνι δεν κλείνει την πόρτα στη Λεπέν

Από την πλευρά της, η Μελόνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση της Λεπέν.

Σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Rai, η Μελόνι δήλωσε ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές όσον αφορά πιθανές συμμαχίες άλλων πολιτικών δυνάμεων στη νέα Ευρωβουλή: «Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτήν που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια. Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία -με άλλα λόγια- που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη, σημείωσε.

Η Μελόνι τόνισε πως δεν είναι προτίθεται να συμμετάσχει σε μια πλειοψηφία με την Αριστερά. «Για όλα τα υπόλοιπα θα δούμε», είπε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα