ΥΠΕΝ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα -Έως το καλοκαίρι ο μεταλλευτικός κώδικας
Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες δραστηριότητες και επενδύσεις ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.
«Οποιαδήποτε δραστηριότητα του μέλλοντος, είτε αυτή είναι ενεργειακή, είτε ψηφιακή, βασίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις κρίσιμες πρώτες ύλες», ανέφερε ο υφυπουργός μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για τη συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας του και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει τεράστιες ευκαιρίες να αξιοποιήσει πόρους που διαθέτει, για λόγους οικονομικούς αλλά
Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι έχει τελειώσει η επεξεργασία του νέου μεταλλευτικού κώδικα με στόχο να προχωρήσει η νομοθέτησή του μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής αναφορικά με τη διαχείριση των μεταλλείων μετά την λήξη της εκμετάλλευσης (post-mining). Ο κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι τρεις από τις 47 προτάσεις που χαρακτηρίστηκαν στρατηγικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ελληνικές, σχετίζονται με την δραστηριότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος (αλουμίνα - βωξίτης - γάλλιο) και θα εξασφαλίσουν πλήρη ευρωπαϊκή αυτονομία σε γάλλιο. Σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις ανέφερε: «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες επιβάλλει στα κράτη να ορίσουν υπηρεσία μιας στάσης, η οποία να έχει σε δύο χρόνια παραδώσει όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Αυτό είναι μια πρόκληση που οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία». Ενώ για τις επιθεωρήσεις έκανε λόγο για πιθανή αξιοποίηση εξωτερικών πηγών (outsourcing) δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν:-Ο πρόεδρος του ΣΜΕ Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, ο οποίος υπογράμμισε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες σε μια περίοδο που η κατανάλωση αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώνεται.
-Ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής Στράτος Σιμόπουλος που εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός αξιοποίησης των ορυκτών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ως πολιτεία είναι να αποκρούσουμε τους κατ' επάγγελμα περιβαλλοντολόγους ή τους "ταλιμπάν" του περιβάλλοντος, οι οποίοι φροντίζουν κάθε φορά να τορπιλίσουν μία πολύ σημαντική επένδυση».
-Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος άσκησε κριτική τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, λέγοντας ότι απέτυχαν να δημιουργήσουν πολιτικές, ώστε να αποτελέσει ο μεταλλευτικός κλάδος μέρος του αναγκαίου, πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών. «Σήμερα», πρόσθεσε, «μετά από πολυετείς ελληνικές και ευρωπαϊκές παλινωδίες, έχει ευτυχώς αποκατασταθεί η κεντρική σημασία των πρώτων υλών για την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Η μακροχρόνια προσπάθεια της Κίνας να ελέγξει την παραγωγή και επεξεργασία του μεγαλύτερου μέρους των παγκόσμιων ορυκτών, οι επιθετικές εμπορικές πολιτικές και η προσπάθεια αρπαγής των πρώτων υλών Ουκρανίας και Γροιλανδίας από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και οι περιορισμοί εξαγωγών σε κρίσιμες πρώτες ύλες που πρόσφατα αποφάσισε η Κίνα, θέτουν πλέον το πρόβλημα στην πραγματική του βάση. Δυστυχώς, η Ευρώπη συνολικά εμφάνισε μια αδιανόητη και απαράδεκτη καθυστέρηση τα τελευταία τουλάχιστον 15 έτη, μέσα στα οποία η Κίνα πρόλαβε να αγοράσει ή να μισθώσει τα σημαντικότερα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών στην Αφρική αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη».
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ Android ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ TABLET ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE
- Κοινά φάρμακα αυξάνουν κατά 33% τον κίνδυνο για άνοια
- Το ρεύμα έχει κοπεί και τίποτα δεν λειτουργεί: Πώς θα βγάλω τη μέρα μου; – Πέντε πράγματα που χρειαζόμαστε
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι παγίδες για φιλοξενούμενους και φιλοξενούντες
- Νέα ρύθμιση ΥΠΕΝ για οικόπεδα που έχασαν το δικαίωμα δόμησης – Τι προβλέπει
- Μυστηριώδες βίντεο από τη Λέσβο: H ανεξήγητη εμφάνιση του Ταξιάρχη Μανταμάδου πριν 10 χρόνια
- Ενα είναι το είδος ύπνου που θωρακίζει την υγεία και αποτρέπει την άνοια
- Θεσσαλονίκη: Τραγικός θάνατος για 72χρονη- Την καταπλάκωσε η καγκελόπορτα του σπιτιού της
- Φίλιππος Μπεκιάρης: Τι θα κάνει το έπαθλο των 100.000 ευρώ από τον «Εκατομμυριούχο»
- Σύμπλευση Δένδια-Ελληνικής Λύσης;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Δύτης αγόρασε ναυαγισμένο πλοίο του Α' Παγκοσμίου για 400 ευρώ -Μια απίστευτη αγγελία
- Καιρός: Κρύο και αέρας και σήμερα, δείτε αναλυτικά θερμοκρασίες ανά περιοχή
- ΥΠΕΝ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα -Έως το καλοκαίρι ο μεταλλευτικός κώδικας
- Πώς διαβάζουν στο Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -Συγκρατημένη αισιοδοξία με το βλέμμα στη μεσαία τάξη και τα μέτρα στη ΔΕΘ
- Bank of Greece Governor Sees Limited Direct Impact from US Tariffs
- Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
- Τραμπ: Νομίζω πως ο Πούτιν θέλει ειρήνη -Είχε όνειρο να κατακτήσει όλη την Ουκρανία αλλά εξαιτίας μου δεν θα το κάνει
- Πρωτομαγιά: Δεμένα αύριο τα πλοία λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ
- Τροχαίο στην Πάτρα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε κολώνα
- Τσακωμός Αντετοκούνμπο με τον πατέρα του Χαλιμπάρτον και τον Μάθουριν μετά τον αποκλεισμό των Μπακς -Δείτε βίντεο

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- ΥΠΕΝ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα -Έως το καλοκαίρι ο μεταλλευτικός κώδικας
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου
- Bank of Greece Governor Sees Limited Direct Impact from US Tariffs
- Athens Urban Picnic Returns for May Day Celebration
- Πώς διαβάζουν στο Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις -Συγκρατημένη αισιοδοξία με το βλέμμα στη μεσαία τάξη και τα μέτρα στη ΔΕΘ
- Τσακωμός Αντετοκούνμπο με τον πατέρα του Χαλιμπάρτον και τον Μάθουριν μετά τον αποκλεισμό των Μπακς -Δείτε βίντεο
- Πρωτομαγιά: Δεμένα αύριο τα πλοία λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ
- 4 τσάντες-καλάθια που θα απογειώσουν το στιλ σας την άνοιξη -Ρετρό και κομψές, θα τις λάτρευε η Τζέιν Μπίρκιν
- Το κρυφό «όπλο» του Πούτιν αλλάζει την τύχη του πολέμου -Τι ρίχνουν στη μάχη οι Ρώσοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Πώς θα κάνουμε Πρωτομαγιά – Νέα πρόβλεψη Μαρουσάκη [Βίντεο]
- Φασιστερός: σύντροφος σε πανικό
- Έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική δράση στην Ουκρανία - Η θέση της Ελλάδας
- Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία – Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
- Robert De Niro: Η κόρη του αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι είναι τρανς γυναίκα - Από τον Άαρον στην Έιριν (φωτό)
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κάσου - Πού εντοπίζεται το επίκεντρο
- Ευρωδικαστήριο: Παράνομα τα «χρυσά διαβατήρια»
- Η Κίνα θα άρει κυρώσεις σε ευρωβουλευτές για να ανοίξει ο δρόμος για εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ
- Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Σημαντικές εκπτωτικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις οικογένειες και στα ταχύπλοα
- Η στιγμή ισχυρής έκρηξης στο Κουρσκ από ουκρανικό drone – 3 τραυματίες - Δείτε βίντεο