Βρετανία: Τρίζει η καρέκλα του Στάρμερ; - Αντάρτικο ετοιμάζουν στους Εργατικούς για τη δημοσκοπική καθίζηση
Η δυσαρέσκεια εντείνεται στις τάξεις των Εργατικών της Βρετανίας για τον Κιρ Στάρμερ καθώς στους πρώτους δέκα μήνες στην εξουσία το κόμμα βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση εδώ και 40 χρόνια.
Στον τελευταίο μηνιαίο μέσο όρο δημοσκοπήσεων τον Μάιο το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 23% και μόνον δύο φορές στο παρελθόν οι Εργατικοί ήταν τόσο ελάχιστα δημοφιλείς: το 2009, όταν ο Γκόρντον Μπράουν αντιμετώπιζε την χρηματοοικονομική κρίση και το 2019, όταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν απείχε λίγους μόλις μήνες από τη συντριπτική
Η καθίζηση του κόμματος του Στάρμερ από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου είναι η χειρότερη για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση από το 1983, σύμφωνα με στοιχεία της PollBase. Από το 37,5% που εξασφάλισαν το περασμένο καλοκαίρι οι Εργατικοί έπεσαν στο 25,2% τον Μάρτιο - -12,3% σε μόλις οκτώ μήνες – και τώρα βλέπουν την πλάτη του ευρωσκεπτικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, που έχει περάσει πρώτο.
Τα λάθη του ΣτάρμερΠαρά τις επιτυχίες του Στάρμερ με τις εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, την Ινδία και την ΕΕ, που υπόσχονται ώθηση στην οικονομία και στους μισθούς στη Βρετανία, το υψηλό κόστος διαβίωσης εξακολουθεί να πλήττει τα βρετανικά νοικοκυριά, ενώ προβληματισμό τις επιχειρήσεις προκαλούν οι αυξήσεις φόρων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή του, αναφέρει το CNBC.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov στα μέσα Μαΐου σχεδόν επτά στους δέκα Βρετανούς (69%) έχει αρνητική άποψη για τον Στάρμερ και μόνον το 23% έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, στον οποίο στρέφουν την πλάτη και οι ψηφοφόροι των Εργατικών με τους μισούς να δηλώνουν αρνητικά διακείμενοι απέναντι του - +17% απ΄λο τον Απρίλιο – και πολλούς εξ αυτών να αυτομολούν στους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις.
Στα ντεσαβαντάζ του Στάρμερπεριλαμβάνεται και η πρσωπικότητά του,καθώς θεωρείται «βαρετός, ακριβής, αλλάάχαρος» με τον στρατηγικό αναλυτή ΜπιλΜπλέιν της Wind Shift Capital νασημειώνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός«είναι ικανός, αλλά του λείπει η πολιτικήλάμψη, την οποία διέθεταν σε αφθονία οΦάρατζ και ο Τζόνσον», ενώ στερείταικαι ισχυρών υπουργών, που να δημιουργούντην εντύπωση μιας «έξυπνης ομάδας».
Εσωκομματική ανταρσία;Η πρόσφατη αλλαγή πορείας τουΣτάρμερ αναφορικά με τις περικοπές τωνεπιδομάτων θέρμανσης και οι αμφιλεγόμενεςπολιτικές του στο μεταναστευτικό μεστόχο τη μείωση του αριθμού των παράτυπωνμεταναστών που καταφθάνουν στη Βρετανία, έχουν κλιμακώσει τη δυσαρέσκεια στουςκόλπους των Εργατικών.
Σύμφωνα με τον Independento Στάρμερ αντιμετωπίζειτο ενδεχόμενο εσωκομματικήςανταρσίας, ειδικά από την λεγόμενη «ήπιααριστερά» των Εργατικών, η οποία τονεπικρίνει για το ψαλίδι σε επιδόματα,την πολιτική λιτότητας, την προσέγγισητου Ντόναλντ Τραμπ και την «πολύ μαλακή» στάση του έναντι του Ισραήλ.
Σύμμαχοι της αντιπροέδρου τηςκυβέρνησης, Άντζελα Ρέινερ, την πιέζουννα διεκδικήσει τα ηνία του κόμματος απότον Στάρμερ, ενώ ως πιθανό σημείο καμπήςγια την ηγεσία του υποδεικνύεται απότους εσωκομματικούς αντιπάλους τουπρωθυπουργού ο Μάιος του 2026 και πιθανόκρίσιμο τεστ οι φετινές εκλογικέςαναμετρήσεις σε Σκωτία και Ουαλία γιατην ανάδειξη των νέων μελών της Βουλήςκαι στην Αγγλία για την εκλογή δημάρχωνκαι δημοτικών συμβουλίων.
Η Ρέινερ λέει ότι δεν θα διεκδικήσει «ποτέ» τα ηνία των ΕργατικώνΗ Ρέινερ, που θεωρείται η αγαπημένη της βάσης των Εργατικών για να αντικαταστήσει τον Στάρμερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τα ηνία του κόμματος.
«Δε θέλω να κατεβώ υποψήφιαγια την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.Το αποκλείω», δήλωσε στο BBC.Ενώ σε ερώτηση του Sky Newsαπέκλεισε την πιθανότητα ναδιεκδικήσει το τιμόνι από τον Στάρμερ.«Δεν θέλω να είμαι η επικεφαλής τουκόμματος. Είμαι πολύ ευτυχής καιαισθάνομαι τιμή που είμαι αντιπρόεδροςτης κυβέρνησης αυτής τη χώρας»,υπογράμμισε.
Άλλος πιθανός διεκδικητής τηςπροεδρίας των Εργατικών από τον Στάρμερείναι ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ,από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.Ωστόσο, κινδυνεύει να χάσει την έδρατου σε επικείμενη εκλογική αναμέτρησηκαι αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι είναι«πολύ δεξιός» για να εξασφαλίσει τηστήριξη ικανού αριθμού μελών τωνΕργατικών.
Οι υποστηρικτές του Στάρμερ την ίδια ώρα καλούν τους βουλευτές να μην τον εγκαταλείψουν, επιμένοντας ότι αν αλλάξει τα πράγματα στο εσωτερικό μέτωπο θα μπορέσει να αντιστρέψει την πτωτική πορεία των Εργατικών. «Ο Κιρ κληρονόμησε μια απίστευτα δύσκολη κατάσταση από τους Τόρηδες. Εργάζεται σκληρά και δεν του αποδίδουν αρκούντως τα εύσημα για όσα πέτυχε, ειδικά όσον αφορά στις εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε υπουργός της κυβέρνησής του. «Ο Στάρμερ τα πάει υπέροχα στη διεθνή σκηνή, αλλά άσχημα στην εγχώρια. Αν μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση στο εσωτερικό, θα τα πάει πολύ καλά», δήλωσε στον Independent πρώην σύμβουλος του Τόνι Μπλερ.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευκάδα – Κάθισμα: Γιατί η πιο εντυπωσιακή παραλία του Ιονίου θεωρείται θανατηφόρα παγίδα
- Oι «εφοπλιστές»!
- Η Κρις Τζένερ συνεχίζει... ακάθεκτη τις πλαστικές επεμβάσεις - Μοιάζει πιο νέα κι από τις κόρες της πλέον, σχολιάζουν στα social media
- Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα – Τα οφέλη για πολίτες και γιατρούς
- Δέσποινα Μοιραράκη: Πώς γλίτωσε τον πλειστηριασμό του ακινήτου εκατομμυρίων στη Γλυφάδα
- Στρεπτόκοκκος στο σχολείο: Τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει – Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ μετά το αλυσιδωτό κλείσιμο μονάδων
- Επιστήμονες δημιούργησαν φακούς επαφής που δίνουν «υπερ-όραση»
- Φενέρμπαχτσε: Η Ελληνίδα πίσω από τον Σάρας Γιασικεβίτσιους
- Βουλή: Ερώτηση 4 «γαλάζιων» βουλευτών στη Σοφία Ζαχαράκη – Καταγγέλλουν απαξίωση του δημόσιου σχολείου
- Μια Bροχερή Mέρα στη Νέα Υόρκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Η Μπριζίτ χαστούκισε τον Μακρόν στο αεροπλάνο -Τι κατέγραψαν οι κάμερες, τι λέει το Ελιζέ για το περιστατικό [βίντεο]
- ΥΠΠΟ: Σύμβαση δωρεάς για την εκτέλεση εργασιών στον Πύργο Προσφορίου στην Ουρανούπολη με την Ελληνικός Χρυσός
- Το πληκτρολόγιο QWERTY αρνείται να πεθάνει - Από πού προήλθε αυτός ο σχεδιασμός ηλικίας 150 ετών;
- Δέσποινα Μοιραράκη: Πώς κινδύνευσε να χάσει το κατάστημα-«παλάτι» αξίας 6 εκατ. στη Γλυφάδα
- Στα δικαστήρια Κέρκυρας οι πέντε χορεύτριες για το pole dancing στα Ανάκτορα -Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
- Η Σάμος στους προορισμούς με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ
- Τραγωδία στη Ρόδο: Έγκυος επτά μηνών πέθανε από ανεύρυσμα -Το μωρό μεταφέρθηκε στην Αθήνα με θερμοκοιτίδα
- Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΣΥ, MyHealth -Τα οφέλη
- Εκτέλεση προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Απριλίου 2025: Πρωτογενές πλεόνασμα στα 5,148 δισ.
- Η περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών: Επιλογές, αγοραστική συμπεριφορά -Αποτύπωμα, σπατάλη τροφίμων

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Βρετανία: Τρίζει η καρέκλα του Στάρμερ; - Αντάρτικο ετοιμάζουν στους Εργατικούς για τη δημοσκοπική καθίζηση
- Ρουμανία: Ο φιλοευρωπαίος Νικούσορ Νταν ορκίζεται πρόεδρος -«Θα αντισταθούμε» λέει ο ακροδεξιός υποψήφιος
- Εθνική Ελλάδας: Επιστροφή Μπακασέτα στις κλήσεις για τα φιλικά με Σλοβακία και Βουλγαρία -Εκτός ο Μάνταλος
- Η Lufthansa συνεχίζει την αναστολή πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως 15 Ιουνίου
- Κατερίνη: Συνελήφθη 60χρονος υπήκοος Βόρειας Μακεδονίας καταδικασμένος για δολοφονία πριν 28 χρόνια
- Στα δικαστήρια Κέρκυρας οι πέντε χορεύτριες για το pole dancing στα Ανάκτορα -Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
- Δέσποινα Μοιραράκη: Πώς κινδύνευσε να χάσει το κατάστημα-«παλάτι» αξίας 6 εκατ. στη Γλυφάδα
- Citroen C4: Το νέο οικογενειακό crossover των 23.900 ευρώ που ξεχωρίζει
- Παραλία Γλυφάδας: Δύο Seatrac ξανά σε λειτουργία για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ολοκληρώθηκε το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ με πάνω από 3.200 μαθητές πανελλαδικά
- ΕΟΔΥ για κρούσματα στρεπτόκοκκου: Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να κλείνουν οι σχολικές μονάδες
- Η Μπριζίτ χαστούκισε τον Μακρόν στο αεροπλάνο -Τι κατέγραψαν οι κάμερες, τι λέει το Ελιζέ [vid]
- «Η ΔΥΠΑ έχει καταργήσει το πενθήμερο εργασίας για τις ημέρες καριέρας»
- Σε καθολική εφαρμογή από σήμερα ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Τα οφέλη για πολίτες και γιατρούς
- Κάννες: Χρυσός Φοίνικας στον Ιρανό που γύρισε ταινία κρυφά από το καθεστώς
- Η δικαίωση ενός παγκόσμιου ηγέτη
- Κούβελας σε Κυρανάκη: Κρίσιμη η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά
- Χαβάη: «Ξύπνησε» ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου - Πετάει λάβα 300 μέτρων