Βούτες Ηρακλείου: «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη», λέει γεωλόγος -Νέες εικόνες από τις ρωγμές σε σπίτια και υποδομές

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στις Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης λόγω των ρωγμών που εμφανίστηκαν σε σπίτια, δρόμους και υποδομές της περιοχής, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων οι οποίοι περιμένουν με αγωνία το πόρισμα των ειδικών.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, μετά τις απαραίτητες ενέργειες και μετρήσεις που θα γίνουν, η επιστημονική κοινότητα θα είναι σε θέση να γνωρίζει

τα αίτια που προκάλεσαν το φαινόμενο.

Σημειώνεται ότι η επισκόπηση των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, από το σχολείο και τα κοινόχρηστα κτίρια και χώρους, με τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό να τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, γνωστοποιώντας ότι μετά από έλεγχο μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας, έγινε σύσταση σε ιδιοκτήτες σπιτιών να μην παραμείνουν μέσα σε αυτά.

Σόφιος (γεωλόγος): «Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη»

Για το θέμα μίλησε σήμερα στο iefimerida.gr ο γεωλόγος κ. Τάκης Σόφιος ο οποίος έκανε την πρώτη αυτοψία στο σημείο όταν σήμανε ο αρχικός συναγερμός. Όπως λέει πρόκειται για ένα φαινόμενο γεωλογικό το οποίο πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά.

«Το φαινόμενο συνεχίζεται. Αργά μεν, αλλά συνεχίζεται. Είναι σε πλήρη εξέλιξη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόφιος, επιβεβαιώνοντας έτσι τα όσα είπε νωρίτερα στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουτών, Χαράλαμπος Αλογδιανάκης ότι οι ρωγμώσεις σε ορισμένα σημεία δείχνουν να μεγαλώνουν.

«Κατά πάσα πιθανότητα το φαινόμενο προϋπήρχε, απλά τις τελευταίες ημέρες έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους. Οφείλεται μάλλον σε κάποιες καθιζήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν εμφανίστηκε λόγω σεισμών. Το παρακολουθούμε. Είναι υπό εξέταση και βασικό μας μέλημα τώρα είναι να βρούμε το αίτιο προκειμένου να δώσουμε τη λύση του προβλήματος», αναφέρει ο κ. Σόφιος.

Κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Πάντως, εάν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συζήτηση για μαζική εκκένωση του οικισμού, οι αρμόδιες Αρχές προσανατολίζονται η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα το οποίο η δημοτική Αρχή της περιοχής εξέφρασε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του φαινομένου.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του καθηγητή Λέκκα μετά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εν αναμονή της άφιξης των μηχανημάτων στις Βούτες Ηρακλείου που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι θετική στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τις Βούτες. «Θα γίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Θα υποβληθεί το αίτημα από τον κ. δήμαρχο στην Γενική Γραμματεία και η Γενική Γραμματεία είναι θετική στο να κηρυχθεί η περιοχή. Σήμερα θα γίνουν δύο δράσεις. Η πρώτη δράση αφορά την αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drones τα οποία θα φέρουν οι συνεργάτες μου[...] Στη συνέχεια οι μηχανικοί του δήμου, και εμείς μαζί, θα αποτυπώσουν τις επιπτώσεις σε κατασκευές και κτίρια. Εμείς θα αποτυπώσουμε ουσιαστικά τις διαρρήξεις που υπάρχουν στο έδαφος προκειμένου να γίνουν δυναμικές και γεωμετρικές αναλύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε το αίτιο του φαινομένου».

Εικόνες από τις ρωγμές που εμφανίστηκαν ξαφνικά σε σπίτια:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα